Drie jaar The Economic Board!

Drie jaar geleden werd bij de oprichting van The Economic Board in 2016 als doelstelling geformuleerd dat deze triplehelix-organisatie ervoor moet gaan zorgen dat ondernemers, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen beter gaan samenwerken op de groeisectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen, om zo de economische slagkracht van de regio verder te ontwikkelen. En we hebben zeker niet stil gezeten in drie jaar tijd. Kijkt u mee? De gehele maand vullen we deze pagina aan met meer informatie. Hieronder vindt u een infographic met mooie feiten en cijfers, de blogs geschreven door onze boardleden en een tijdlijn met enkele belangrijke hoogtepunten en ontwikkelingen.

Drie jaar The Economic Board

Tijdlijn 3 jaar The Economic Board

In drie jaar tijd kun je heel veel doen! Onderstaande tijdlijn is dan ook slechts een kleine selectie van activiteiten, ontwikkelingen en gebeurtenissen. Het is echter wel een tijdlijn die enkele mooie ontwikkelingen uitlicht.

2016

Februari

Tekenen van statuten en eerste boardvergadering op het gemeentehuis van Nijmegen. Tot op heden is The Economic Board 16 keer samengekomen.

April

Het projectbureau van The Economic Board vestigt zich op het Mercator Science Park in Nijmegen

Juni

Kennismaking The Economic Board en regionale ondernemersverenigingen

Nijmegen wint de titel European Green Capital. In 2018 mag zij zich een jaar lang Groene Hoofdstad van Europa noemen. Er vinden talloze activiteiten, evenementen en projecten plaats waarmee Nijmegen en omgeving het groene voorbeeld geven. The Economic Board neemt plaats in de Raad van Advies

September

Nexperia bezoekt Nijmegen. Voorzitter van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls heet hen van harte welkom. In februari 2017 vestigt Nexperia zich definitief in Nijmegen op de Novio Tech Campus.

Eerste resultaten Economische Barometer

Eerste drie Parel-awards worden uitgereikt aan Peeze, TropIQ en Plant-e. Inmiddels zijn er twaalf Parels in de spotlight gezet.

Oktober

Handelsmissie Sport Science en Health Innovation naar Japan. Sigrid Helbig neemt deel aan deze handelsmissie om (inter)nationale contacten te leggen en initiatieven uit de regio onder de aandacht te brengen.

December

Optredens Sigrid Helbig bij Gelderlander Nieuwscafé en Omroep Gelderland

2017

Januari

Mede-ondertekening van de Investeringsagenda Arnhem – Nijmegen en Citydeal Gelrestad Food Health Energy

Februari

Verzending van de eerste The Economic Board-nieuwsbrief. Inmiddels zijn er 22 nieuwsbrieven verstuurd en hebben we ruim 800 inschrijvers. Heeft u zich al aangemeld voor de maandelijkse update over The Economic Board?

Maart

Innovatiedebat met kandidaat Tweede Kamerleden op de Novio Tech Campus

April

Samen met Rabobank Rijk van Nijmegen organiseert The Economic Board een busreis voor ondernemers en andere geïnteresseerden naar de prestigieuze beurs Hannover Messe. Inmiddels wordt deze busreis jaarlijks georganiseerd.

Me

Uitzwaailunch Tweede Kamerleden bij Manna in Nijmegen. De lunch is bedoeld om vertrekkende, herkozen en nieuwe Tweede Kamerleden kennis te laten maken met de regio. Tijdens de lunch wordt hun ‘rugzak’ gevuld, zodat zij de regio in Den Haag beter kunnen vertegenwoordigen. Inmiddels zijn er 6 inspiratiebijeenkomsten voor 16 Eerste en Tweede Kamerleden georganiseerd in de regio. Thema’s zijn onder meer clean mobility, (digitale) bereikbaarheid en innovaties in Food en Health en de cross-overs daartussen geweest.

Juni

The Economic Board organiseert de eerste bijeenkomst voor triplehelix-organisaties in Oost-Nederland. Er zijn vertegenwoordigers van regio FoodValley, Cleantech Regio, Twente Board, Economic Board regio Zwolle, Limburg Economic Development en de Economische Raad Liemers/Lindus aanwezig. Vanuit het Ministerie van Economische Zaken is Edwin Ouwejan present.

Lancering virtualreality-experience tijdens de Mayors Session van Velo-city 2017. De vr-experience laat de kijker in korte tijd en in 360 graden de kracht van de regio beleven.

Juli

The Economic Board is een jaar actief op Twitter en heeft meer dan 500 volgers. Inmiddels bereiken we via Twitter circa 4000 volgers. Volgt u ons al?

Oktober

Jaarlijks evenement The Economic Board. Ruim 200 genodigden uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid zijn aanwezig.

Eerste bezoek van de Sage Venture Accelerator aan Nijmegen. Vier consultants van Sage Partners luisteren naar pitches van zeventien bedrijven. Onder andere de Gelderlander besteedt veel aandacht aan de komst van het internationale consultancybureau dat op initiatief van The Economic Board en Briskr naar de regio is gekomen. Inmiddels zijn de Sage Partners 5 keer op bezoek geweest en hebben ze met 45 bedrijven uit de regio gesproken.

November

Handelsmissie naar China met boardleden Michiel Scheffer en Ron König. Ook Sigrid Helbig sluit aan.

December

Ondernemersverenigingen komen op initiatief van The Economic Board samen om hen te bewegen hun achterban aan te sporen zich aan te melden voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs die in 2018 werd uitgereikt in Nijmegen.

2018

Januari

Start VR-RoadTour langs regiogemeenten. Er wordt 777 kilometer afgelegd om 16 regiogemeenten in 22 stops te bereiken en 1500 kijkers te trekken. De vr-experience is inmiddels al meer dan 50 keer haar partners ingezet en nog vele malen vaker door The Economic Board zelf. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen die de vr-experience hebben ondergaan.

Februari

Livegang vernieuwde corporate website The Economic Board. Inmiddels bereikt onze site jaarlijks ruim 55.000 unieke bezoekers per jaar en zijn we nog lang niet uitgegroeid.

Maart

The Economic Board en Radboudumc slaan de handen ineen om op het Health Valley Event de Operatiekamer van de Toekomst onder de aandacht te brengen. De ludieke actie trekt talloze geïnteresseerden.

April

Uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning aan Paul Polman van Unilever in de St. Stevenskerk in Nijmegen. The Economic Board zorgt voor een college tour-achtige setting waarin ondernemers en andere geïnteresseerden in gesprek kunnen gaan met Polman.

Na het succes van de busreis in 2017 naar is The Economic Board in 2017 aanwezig met een stand op de Hannover Messe. We ontvangen diverse delegaties, onder wie staatssecretaris Mona Keijzer wiens bezoek aan de vr-experience de landelijke pers haalt. Zes ondernemers uit de regio krijgen tijdens de beurs de kans zich te presenteren in onze stand.

Mei

Boardlid Daniël Wigboldus opent Mercator Launch op het Mercator Science Park.

Juni

Na de gemeenteraadsverkiezingen organiseert The Economic Board 3 informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerde raads- en collegeleden uit de regio Arnhem – Nijmegen. Ondernemers en boardleden spreken voor 45 raads- en collegeleden over de toegevoegde waarde van The Economic Board en de kansen voor samenwerking;

Juli

Gelderland wint de European Entrepreneurial Region Award. Boardlid Michiel Scheffer neemt de award in Brussel in ontvangst.

Vanuit de Investeringsagenda kent de provincie Gelderland The Economic Board 300.000 euro toe om ondernemerschap in de regio te stimuleren. Met groeivouchers kunnen ondernemers met slimme ideeën, projecten of innovaties die de regionale economie stimuleren verder geholpen worden. Inmiddels zijn er 7 vouchers toegekend aan veelbelovende projecten en lopen er nog diverse aanvragen.

September

Jaarlijks event The Economic Board, deze keer in samenwerking met Papendal. Ruim 350 bezoekers gingen de challenge aan deze middag. Er werd een liveverbinding gelegd met het Prinsjesfestival in Den Haag, waarvan Gelderland gastheer was.

Bezoek Europarlementariërs aan Nijmegen. Sigrid Helbig en voorzitter van The Economic Board Hubert Bruls sluiten aan bij het bezoek.

Oktober

The Economic Board organiseert een verdiepingsreis naar imec Leuven en Eindhoven voor Provinciale Statenleden en stakeholders, vanwege de mogelijke komst van het onderzoekscentrum naar de regio.

November

De boardleden komen in een speciale vergadering bijeen om onder leiding van Ageeth Telleman van Twynstra Gudde een zelfevaluatiegesprek te voeren over drie jaar The Economic Board. Na de zelfevaluatie volgen nog diepte-interviews met stakeholders. Samen vormen die de input voor een evaluatierapport dat eind april 2019 wordt aangeboden aan de Regio Arnhem Nijmegen.

Regio Arnhem – Nijmegen wordt uitgeroepen tot Beste Circulaire Regio van Nederland. The Economic Board hielp eerder mee met het indienen van een goede bid en vervult een actieve rol bij de communicatie rondom de uitverkiezing en het vervolg.

The Economic Board krijgt van Google Grants een maandelijks budget van $10.000 dollar toegekend, mogelijk gemaakt door de ANBI-status die The Economic Board bezit. Hiermee kan het projectbureau de regio digitaal nog beter promoten.

December

Provinciale Staten besluiten de komst van het CITC in Nijmegen financieel te steunen. The Economic Board ondersteunt het CITC actief.

Boardleden over drie jaar The Economic Board

De board kwam voor het eerst bijeen op 17 februari 2016 om de onderliggende stichting op te richten. In deze serie blogs blikken boardleden van het eerste uur terug. Wat is hen bijgebleven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Lees ze hier:

Ik zie een toekomst voor The Economic Board, waarin onze inspanningen leiden tot nog meer cross-overs die hun vruchten afwerpen, waarin het vestigingsklimaat van de regio is verbeterd, waarin er meer arbeidspotentieel is, waarin afgestudeerden in onze regio willen blijven wonen en werken en meer nieuwe bedrijven zich in onze regio willen vestigen.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp