Donders tweehonderd

Donders tweehonderd: een jaar vol evenementen

Het Nijmeegse Donders Instituut viert in 2018 het tweehonderdste geboortejaar van F. C. Donders. Het gerenommeerde onderzoekscentrum werd naar hem vernoemd. Donders was oogarts, maar ook een van de grondleggers van de moderne hersenwetenschap. In 2018 zijn er het hele jaar door evenementen om het jubileum te vieren. 

Ardi Roelofs, onderzoeker aan het Donders Instituut:

 ‘Zijn belang kan moeilijk onderschat worden. Donders was de eerste die bedacht dat je processen die plaatsvinden in het brein kunt meten. In de negentiende eeuw werd er niet aan de geest gemeten, maar Donders begreep dat een psychisch proces verbonden is aan hersenwerking. Daarvoor bedacht Donders een methode waarbij hij de duur van processen in het brein kon kwantificeren.’

Voor uiteenlopende doelgroepen

Op 31 mei is er het symposium: The Legacy of F.C. Donders. Sprekers zijn bekende hersenswetenschappers van over de hele wereld. Bijvoorbeeld Douwe Draaisma, Dora Angelaki en Marcus Raichle.

Bekijk het programma van The Legacy of F.C. Donders

Van 12 tot 18 maart is er de internationale Brain Awareness Week. Hersenonderzoekers van het Donders Instituut gaan in deze week terug naar de middelbare school. Ze vertellen in een  masterclass over verschillende onderwerpen in de hersenwetenschap. De lessen zijn gericht op VWO- leerlingen uit de hoogste klassen in de regio Nijmegen-Arnhem. Zo wil het instituut aankomende studenten enthousiast maken voor dit werk.

Aanmelden voor de Brain Awareness Week kun je via dit e-mailadres

Voor kinderen op de basisschool organiseert Donders een week in november: Kids Week.

Ga naar het programma voor de basisschool

Verder zijn er het hele jaar door publiekslezingen. Met het verbindend thema: hoe beïnvloedt hersenwetenschap ons leven. Bijvoorbeeld over burn-out of superintelligentie.

In September vindt het breinfestival plaats in Lux: Who’s afraid of neuroscience?

Ga naar de website van Donders 200

Over het Donders Instituut

Op de Radboud campus verenigen onderzoekers van de Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek zich in het top-onderzoeksgebied Cognitive Neuroscience. Het onderzoek vindt voornamelijk plaats bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

 

The Economic Board werkt samen met het Donders Instituut in twee projecten

Lees meer over het project Food and cognition
Lees meer over het project Healthy Brain
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp