Donders Instituut doet mee aan onderzoek dat blinden zicht wil geven

Technologiestichting STW kende een subsidie van 1,8 miljoen euro toe aan het onderzoeksprogramma van het consortium NESTOR, dat als doel heeft blinde mensen te laten zien. De Radboud Universiteit (RU) is met haar Donders Instituut één van de deelnemers aan het programma.

Het Nederlands Herseninstituut leidt het consortium NESTOR (NEuronal STimulation fOr Recovery of function), dat bestaat uit een verzameling neurobiologen en ingenieurs die gespecialiseerd zijn in micro-elektronica en draadloze apparaten. Namens de RU zijn Richard van Wezel en Marcel van Gerven aan het project verbonden. Zij werken bij het Donders Instituut, een onderzoekscentrum van de RU, dat onderzoek doet naar hersenen, cognitie en gedrag.

De ambitie om blinden weer zicht te geven, een ultieme droom van veel hersenonderzoekers, is het einddoel van het onderzoeksprogramma. Het consortium werkt aan een prothese die de hersenen van blinden stimuleert met micro-elektrodes. Die elektrodes staan in verbinding met een camera. Het eerste onderzoeksdoel is om een optimaal ontwerp van de hersenprothese te maken. Daarna wordt er ook gekeken naar uitdagingen als stroomvoorziening en het overdragen van data. Uiteindelijk moet informatie uit de camerabeelden worden omgezet in signalen voor de hersenen.

Technologiestichting STW heeft als doel om een kennisbrug te zijn tussen technische studies en de uiteindelijke gebruikers. STW heeft aan zes zogeheten ‘perspectief-programma’s’ een subsidie van in totaal 17 miljoen euro toegekend. Een combinatie van maatschappelijke organisaties, waaronder bedrijven als NXP, Philips, ASML en Thales, leggen daar nog eens 8 miljoen euro bij.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Donders Instituut, bezoek dan de website. Op de website van de Radboud Universiteit vindt u een overzicht van alle Radboudumc-programma’s van het STW.

Ook interessant

Wetenschappers Radboud Universiteit leggen basis voor quantumbrein

Radboud Universiteit, Radboudumc en WUR doen mee in consortia rondom AI en medische technologie

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp