De Groene Schuur

De Groene Schuur in Groessen vertelt het verhaal van goed eten

De Groene Schuur in Groessen is een groentekwekerij die zich ontwikkelde tot kookstudio, smaakcentrum, streekwinkel en vooral educatief centrum. Vorig jaar leidden de medewerkers al zo’n 16.000 mensen rond om te vertellen wat voeding eigenlijk met een mens doet. En hoe eten ook een sociale functie heeft.

Studenten, internationale bezoekers en ook kinderen uit de buurt, iedereen is welkom en krijgt een programma op maat.

Ik vind bewustwording zo belangrijk omdat eten ook verbroederen is, integratie. Ik vraag aan mensen: waar eet je, wat doet het met je?

Eigenaars Ferdinand en Anja Eeuwes ontwikkelden zich van telers tot bevlogen voedingadviseurs. Ferdinand Eeuwes vertelt ”Wij zien problemen die mensen met eten hebben eerder dan een ander omdat mensen bij ons rondlopen en we gesprekken met ze voeren. Als ik vraag: wat heb je gisteren gegeten, dan weten ze het niet meer. We gaan het gesprek aan over wat voeding met je doet.”

Studenten in de voeding

Van verschillende opleidingen, uit de regio, maar ook internationaal, komen studenten op de kwekerij kennismaken met groenten, fruit, smaken en kooktechnieken. Studenten van koksopleidingen leren hoe je een peper zo kunt snijden dat de smaak beter uitkomt of hoe je tijm kunt gebruiken om een zoete smaak te accentueren. Maar ook studenten van de HAN, Helicon en WUR bezoeken De Groene Schuur. Van dieetkeuken tot smaakexperimenten, milieuvriendelijke teelt en gezondheid, allemaal komen ze op bezoek om te leren over eten en wat het met je doet.

Workshop voor kinderen mét een ouder

Toen hij werd benaderd door diëtiste Muriel Langedijk om kinderen aan te spreken voor een gezondere leefstijl, zette Eeuwes samen met haar een workshop op: ‘Gezond het schooljaar door’. Met subsidie van de gemeente Duiven kunnen kinderen met een ouder komen kijken, proeven en koken voor een tientje. Daarbij gaat het om kinderen met (bijna) overgewicht of moeite met eten. Als ze eenmaal door de kas lopen, alles mogen proeven en zelf een driegangendiner bereiden, doet dat meer met ze dan een praatje over gezond eten, is het idee.

Muriel Langedijk is diëtiste in Duiven en ziet veel overgewicht en eetproblemen. “Het overbrengen van de theorie naar praktijk is soms best lastig. De vraag is hoe ouders het thuis oppakken, soms gaat dat heel goed maar het kan ook dat kinderen steeds zeggen dat ze dingen niet lusten.”

Ze realiseerde zich dat je meer moet aanpakken en dat het ook positief moet zijn. ”Gezond eten is ook lekker en het moet leuk zijn. Zo kwam ik bij de Groene Schuur terecht, die het heel leuk brengen. Ik geef als diëtiste wat theorie aan de ouders, terwijl Ferdinand in de kas met de kinderen gaat proeven. Daarna koken we samen in de kas met groenten die ze net hebben zien groeien.”

De eerste workshop in maart zit nagenoeg vol, maar er staan er nog meer in de planning, inschrijven blijft mogelijk. De aanpak heeft ook al de interesse van andere gemeenten in de regio.

 

Lees meer over projecten en activiteiten op het gebied van Food in de regio Arnhem – Nijmegen

Ook interessant

Meer ziekenhuizen voor gezonde en duurzame voedingskeuzes voor patiënten

Interactieve kaart Lifeport toont schatkaart aan bedrijvigheid regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp