Paul Hendriks SafeDrivePod; Dag van de Ondernemer

Dag van de Ondernemer: “Goed moment om te beseffen hoe mooi dit bestaan is”

De Dag van de Ondernemer, op 20 november, is volgens initiatiefnemer MKB-Nederland hét moment om stil te staan bij het belang van ondernemers voor Nederland. Dat vinden wij ook, dus daarom zetten we twee bijzondere ondernemers uit de regio in de spotlights.

SafeDrivePod

Paul Hendriks SafeDrivePod

Mede-oprichter Paul Hendriks met de SafeDrivePod

Voor Paul Hendriks van SafeDrivePod uit Oosterbeek is de Dag van de Ondernemer zeker niet één van de vele ‘dagen van’. “Het belang van ondernemen voel ik 365 dagen per jaar, maar ik vind het leuk dat er een speciale dag voor bestaat. Je moet aanmoedigen dat mensen ondernemer worden. Dat is goed voor Nederland.”

Fris en onbevangen denken is goed, maar denk niet dat je alles weet.

Hij adviseert jonge mensen die twijfelen om niet te wachten. “Juist als je jong bent moet je het gewoon doen. Dan heb je nog niet de druk van een hypotheek of een gezin. Leg je oor wel te luister bij andere ondernemers of het bedrijfsleven. Fris en onbevangen denken is goed, maar denk niet dat je alles weet.” Zelf werkte hij eerst langere tijd in het bedrijfsleven voordat hij ondernemer werd. “In 2016 heb ik die stap gezet en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

Een belangrijke eigenschap voor ondernemers is flexibel zijn en in kunnen spelen op ontwikkelingen. SafeDrivePod is daar zelf een schoolvoorbeeld van. Het bedrijf draaide tot voor kort volledig om een oplossing die het scherm van een smartphone blokkeert tijdens het rijden, maar het zette die kennis dit jaar in om de Corona-Tracer te ontwikkelen, een tool voor bedrijven die dankzij sensoren terug kan halen met wie een met corona besmette werknemer in contact is geweest.

Flexibel zijn is voor een klein bedrijf natuurlijk wel een stuk eenvoudiger dan voor een grote multinational.

“Toen corona losbrak hebben we gekeken waar er behoefte aan was. Onze mede-eigenaar en technisch brein Erik Damen heeft op basis van de bestaande technologie van de SafeDrivePod de Corona-Tracer ontwikkeld. Zijn team heeft dat product met een enorme inzet binnen korte tijd klaar gemaakt voor de markt. Flexibel zijn klinkt makkelijker dan dat het is, maar voor een klein bedrijf zoals het onze is het natuurlijk wel een stuk eenvoudiger dan voor een grote multinational.”

De Corona-Tracer vormt nu een serieus deel van de omzet van het bedrijf, maar dat is, als het goed is, van tijdelijke duur, beseft Hendriks. Met beide producten bedient Hendriks een internationale markt. “Tot mijn lichte frustratie doet de Corona-Tracer het buiten de grens zelfs een stuk beter dan in Nederland. We hebben grote klanten in onder andere Duitsland, andere Europese landen en zelfs in Zuid-Amerika. Waarom er in Nederland minder belangstelling is, weet ik niet zo goed. Ja, misschien is er verwarring met de CoronaMelder van de overheid. Het doel en de werking zijn echter compleet anders. Die CoronaMelder is belangrijk voor Nederland, maar als losse ondernemer heb je daar niets aan. De Corona-Tracer kan voorkomen dat hele bedrijven plat komen te liggen na een coronageval. Ik snap niet waarom ondernemers dat risico willen lopen.”

Relai

Laurens-Jan Bovens is data scientist van het Nijmeegse Relai, een bedrijf dat hij in april samen met Thomas Thuijsman en Robert Simmelink oprichtte. Relai ondersteunt zijn klanten met expertise en kennis op het gebied van AI (Artificial Intelligence). Bovens is blij dat er een Dag voor de Ondernemer is. “Het is geen initiatief waar ik heel bewust mee bezig ben, maar het is wel een mooi moment om je even te realiseren waarom je ondernemer bent geworden en hoe mooi dat bestaan is. In de dagelijkse hectiek sta ik daar niet zo vaak bij stil.”

Bovens was al ondernemer voordat hij Relai mede-oprichtte. “Ik heb een eenmanszaak als consultant, waarbij ik voor klussen wordt ingehuurd door bedrijven. Dat is een andere manier van ondernemen dan met Relai. Dat laatste is complexer en natuurlijk ook risicovoller. De pieken zijn hoger en de dalen dieper. Echt ondernemen dus.”

Ondernemer zijn bij Relai bevalt hem prima. “Wekelijks is wel even een moment waarop we denken: waar zijn we aan begonnen? Daar staat tegenover dat we alles met zijn drieën echt precies zo vorm kunnen geven als we willen. Als iets dan ook nog slaagt, dan is dat helemaal geweldig. Daarnaast is de materie, met algoritmes en data-analyse, geweldig interessant, zeker in combinatie met de bedrijfsmatige uitdagingen. Dat zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier aan het werk ga.”

Bij de KvK werden we heel raar aangekeken toen we ons in april inschreven.

Hij is heel blij met hoe het met Relai gaat. “De reacties op ons concept, waarbij we AI niet alleen aan de IT-kant maar echt van A tot en met Z leveren, zijn erg enthousiast. We zijn natuurlijk begonnen in een extreme tijd. Bij de KvK werden we heel raar aangekeken toen we ons in april inschreven. Ondanks dat kunnen we zeggen dat het gewoon heel goed gaat, mensen in allerlei sectoren zien de potentie van AI. Er liggen heel veel kansen.”

Bovens raadt jonge mensen die daarover twijfelen aan om te kiezen voor het ondernemerschap. “Je zult later in je leven nooit minder verantwoordelijkheden hebben dan dat je als jongere hebt. Het is een ideaal moment om een goed plan te maken en er vervolgens gewoon voor te gaan. Ongetwijfeld ga je tegen veel dingen aanlopen en je plan zal niet perfect blijken, maar als je het niet probeert kom je daar ook nooit achter.”

Meer over ondernemerschap

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp