coronamaatregelen

Kabinet komt met nieuwe maatregelen voor bedrijven en ondernemers

Het kabinet komt met zeven coronamaatregelen voor bedrijven en ondernemers. Het stelt daarvoor naar eigen zeggen ongeveer 10 tot 20 miljard euro ter beschikking. De ministers Hoekstra (ministerie van Financiën), Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakten de coronamaatregelen dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend. Het kabinet wil voorkomen dat mensen door het coronavirus hun baan verliezen, of dat bedrijven omvallen.

Eerder plaatsten we op deze website al een overzicht van de mogelijkheden die ondernemers hebben. Dat ging onder andere over de verruimde BMKB-regeling, werktijdverkorting, bijstandsverlening voor zelfstandigen en het vragen van uitstel van het betalen van belasting. Veel van die maatregelen zijn nu verruimd of versoepeld en ook zijn er nieuwe regels van kracht geworden.

Werktijdverkorting wordt noodfonds

De regeling voor werktijdverkorting wordt stopgezet vanwege het overweldigende aantal aanvragen, en wordt omgezet in een nieuw, speciaal noodfonds. Nieuw is onder meer dat de overheid tot maximaal negentig procent van het salaris overneemt. Dat was 75 procent. Dat geldt ook voor mensen met een nul-uren-contract en oproepkrachten. De nieuwe regeling moet makkelijker uitvoerbaar zijn dan de oude. De afgelopen dagen vroegen meer dan vijftig duizend mensen een werktijdverkorting aan en ontstonden er problemen in de praktische uitvoering.

Versoepelde bijstand voor ZZP’ers

Voor ZZP’ers die veel opdrachten mislopen wordt de bijstandsverlening voor zelfstandigen (Bbz) verder uitgebreid. Ze kunnen voor een periode van drie maanden hun inkomen laten aanvullen tot het sociaal minimum. De aanvulling is een gift. De voorwaarden daarvoor zijn versoepeld en ook de afwikkeling gaat sneller dan normaal. Er is onder meer geen partner- en vermogenstoets meer van toepassing.

Noodloket

Daarnaast komt er een noodloket met een vaste tegemoetkoming van 4000 euro voor bedrijven uit sectoren die veel last hebben van de coronacrisis, zoals de horeca, de reisbranche en de culturele sector.

Leningen

De overheid maakt het ook makkelijker voor bedrijven om bankleningen en -garanties te krijgen door een verruiming van de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Voor grote bedrijven en mkb’ers is het garantieplafond verruimd naar 1,5 miljard euro (voorheen 400 miljoen euro). Het maximale bedrag dat bedrijven kunnen lenen wordt verhoogd tot 150 miljoen euro.

Tijd nodig

De meeste nieuwe regels zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 maart geldig en zullen volgens plan drie maanden duren. De ministers riepen op om geduld te hebben bij het aanvragen. “Er is tijd nodig om alles goed neer te zetten”, zei minister Koolmees.

Het pakket maatregelen staat niet stil, zei minister Wiebes. Ze kunnen de komende tijd, afhankelijk van hoe de crisis zich ontwikkeld, worden aangepast of aangevuld.

Lees hier over het volledige pakket op de site van de Rijksoverheid

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp