Verlengingen en aanpassingen in corona noodpakket 2.0 voor ondernemers

Het kabinet heeft woensdagmiddag 20 mei 2020 een nieuw economisch corona noodpakket bekend gemaakt. Veel van de maatregelen die op 17 maart werden aangekondigd worden verlengd. In sommige gevallen is er een uitbreiding. Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) kondigden het corona noodpakket 2.0 in een persconferentie aan.

corona noodpakket 2.0

Corona noodpakket 2.0, klik om te vergroten (20 mei 2020)

In totaal stelt het kabinet 13 miljard euro beschikbaar voor de komende drie maanden. Dat dat nodig is, bleek eerder op de dag uit cijfers van het CBS. Het aantal mensen met betaald werk daalde in de maand april met 160.000 personen, de grootste afname in de 17 jaar dat het CBS die cijfers bijhoudt. Er kwamen 41.000 geregistreerde werklozen bij, ook een negatief record.

Met het corona noodpakket 2.0 komt er nu onder meer een nieuwe regeling voor mkb-ondernemers in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. Bovenop de NOW, de tegemoetkoming in de loonkosten, kunnen zij in aanmerking komen voor een belastingvrije tegemoetkoming voor hun vaste materiële kosten. Het bedrag hangt van veel factoren af en is maximaal 20.000 euro voor de komende drie maanden. In totaal is er één miljard euro beschikbaar.

Aanpassingen NOW

Het grootste deel van de uitgetrokken 13 miljard gaat op aan de verlenging van de NOW-regeling met drie maanden. Met die regeling kunnen ondernemers hun personeel door blijven betalen. Er zijn een paar aanpassingen. De vaste opslag wordt verhoogd van 30 naar 40 procent. Daarmee levert de NOW ook een bijdrage aan andere kosten dan de loonkosten. Daarnaast wordt de regeling aantrekkelijker gemaakt voor seizoensgebonden bedrijven.

Wel worden er nieuwe voorwaarden gesteld. Bedrijven mogen, om in aanmerking te komen, in 2020 geen dividend of bonussen uitkeren. Ook worden bedrijven die een aanvraag doen verplicht om werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Daarvoor is een potje met 50 miljoen euro beschikbaar.

Aanpassingen Tozo

Een andere populaire regeling, de Tozo, de verlengde overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, wordt eveneens verlengd. Gemeenten vullen tot eind augustus 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum. Nieuw is dat het inkomen voor de partner, in tegenstelling tot de afgelopen maanden, nu wel meeweegt bij de toetsing.

Uitstel van belasting

De versoepelde belastingregelingen, met onder meer de mogelijkheid tot uitstel van betaling, blijven van kracht. Ook hierbij is de nieuwe regel van kracht dat bedrijven die bonussen of dividend uitkeren niet meer in aanmerking komen.

De kredietregelingen en garanties voor kleine en middelgrote bedrijven, start-ups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen eveneens door. De Corona Overbruggingslening (COL) voor start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven krijgt vanwege het grote aantal aanvragen een tweede ronde met een beschikbaar bedrag van 150 miljoen euro. Voor de eerste ronde was 200 miljoen beschikbaar, terwijl er in totaal voor 630 miljoen werd aangevraagd.

Tijdens de persconferentie over de aankondiging van het corona noodpakket 2.0 lieten de ministers vooral een realistisch geluid horen. “Het duurt langer dan we hadden gehoopt, dat vraagt veel van ons uithoudingsvermogen”, zei Koolmees. “Er komt hoe dan ook een zware tijd aan.”

Ze hadden lovende woorden over voor ondernemend Nederland. “Ik zie en ik hoor hoe grote en kleine bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Dat is ongelooflijk knap”, aldus Wiebes.

Ondernemers kunnen meer informatie vinden op rijksoverheid.nl/noodpakket of kvk.nl/corona.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp