circulair bouwen; eHealthweek, Groene Hoofdstad; Joep Burghoudts rvn@

Kenniscentrum in Nijmegen moet basis gaan leggen voor circulair gebouwde woningen

Aan de Nijmeegse Sint Hubertusstraat ontstaat een voor Nederlandse begrippen uniek kenniscentrum op het gebied van circulair bouwen. Bernd Hendriksen, programmadirecteur van de Circulaire Raad, is erg enthousiast en ziet grote mogelijkheden.

Om bij het begin te beginnen: in 2018 was Nijmegen Green Capital van Europa. Om daar een goede opvolging aan te geven ontstond begin dit jaar, op initiatief van de gemeente en het Rijk van Nijmegen, de Circulaire Raad. In dat netwerk zitten overheden, bedrijven en kennisinstellingen en zij houden zich, zoals de naam al doet vermoeden, met de circulaire economie bezig. “Het doel is om bestaande initiatieven op het gebied van circulariteit ten uitvoer te brengen”, geeft Hendriksen aan. Een aantal kansrijke projecten staat nu op de radar van die Circulaire Raad. “De projecten moeten schaalbaar zijn. Daarmee bedoelen we dat ze op termijn ook buiten het Rijk van Nijmegen interessant kunnen zijn. Uiteraard moet er bovendien een gezonde businesscase zijn.”

Bouwen

Het onderwerp ‘circulair bouwen’ springt er daarbij duidelijk tussenuit. “Als je circulair of bio-based wil gaan bouwen, dan speelt hout al snel een heel belangrijke rol. Omdat we gewend zijn om met beton te bouwen, vergt dat training. Welke technieken en mogelijkheden zijn er? Daarom kwam bouwbedrijf ECO+BOUW, dat al jarenlang groen bouwt, met het idee om samen met een aantal andere partijen een soort kenniscentrum voor circulair bouwen op te richten. Hun directeur, Patrick Schreven, verdient daarvoor alle credits.”

Een complete hal aan de Sint Hubertusstraat is nu ingericht met de doelstelling om iedereen, van ondernemers en overheden tot consumenten, te infomeren over circulair bouwen. “Die hal staat er en is ook al helemaal ingericht. Je kunt daar onder andere allerlei soorten hout en andere mooie materialen zien. Er worden nu ook bijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld voor marktconsultatie.”

Uiteindelijk willen we er naartoe dat 25 procent van alle woningen in de gemeente op een circulaire manier is gebouwd.

De volgende fase is dat ECO+BOUW samen met onder andere de Klokgroep en verschillende onderwijsinstellingen docenten en leerlingen op gaat leiden om circulair te bouwen. “Er moet een curriculum gaan komen en hopelijk lukt dat op de korte termijn al. We zetten er graag vaart achter. Uiteindelijk willen we er naartoe dat 25 procent van alle woningen in de gemeente op een circulaire manier is gebouwd.” Op het terrein staan al voorbeeldwoningen waarvoor dat geldt. “Die zijn echt de moeite van een bezoekje waard”, zegt Hendriksen enthousiast.

Verder brengen

Het geeft de rol van Hendriksen en de Circulaire Raad mooi weer. “Er zijn vaak veel goede plannen, maar er zijn mensen nodig om het echt verder te brengen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om kennis, om de juiste mensen aan tafel brengen, om de businesscase of om het communiceren naar buiten toe. Dat is onze rol. Met mijn eigen achtergrond als ondernemer doen we dat ook zoveel mogelijk vanuit dat perspectief.”

De Circulaire Raad krijgt daarbij ook ondersteuning van The Economic Board. Het nieuwe cluster Slimme Duurzaamheid, met Jan Luijten als civic entrepreneur, speelt een duidelijke rol bij de totstandkoming van het nieuwe kenniscentrum. “Om dit soort projecten uitgevoerd te krijgen is de communicatie naar buiten belangrijk, net als de toegang tot subsidies van provincie, rijk of misschien zelfs Europa. The Economic Board heeft niet alleen een heel groot netwerk, maar is daarnaast in staat om ondernemers in de etalage te zetten en is voor diezelfde ondernemers een mooi voorportaal om voor subsidies in aanmerking te komen.” Het kenniscentrum aan de Sint Hubertusstraat kreeg onlangs een halve ton van de provincie Gelderland. “The Economic Board en de Circulaire Raad kun je zien als de verbindende schakels. Voor de uitvoering werken we weer veel samen met RvN@. Dat maakt alles heel complementair.”

Ik heb heel goede hoop dat gemeentes het circulair bouwen uiteindelijk mee gaan nemen in hun aanbestedingen.

Hendriksen is positief over hoe alles verloopt. “Als ondernemer wil je natuurlijk altijd dat het sneller gaat, maar ik ben zeker tevreden. Het interessante is dat je in het circulaire wereldje met heel uiteenlopende partijen in aanraking komt. Een bouwer, een scholengemeenschap, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er worden al met al mooie stappen gezet. Ik heb heel goede hoop dat gemeentes het circulair bouwen uiteindelijk mee gaan nemen in hun aanbestedingen. Daar willen we naartoe en daar helpt zo’n kenniscentrum ook zeker bij.”

Meer over de Circulaire Raad

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp