Challenge Angela Maas

De challenge van: Angela Maas, cardioloog Radboudumc

Angela Maas maakte als cardioloog naam met haar inspanningen voor een andere aanpak van diagnostiek en behandeling van hartproblemen bij vrouwen. Haar werk en veelvuldige publieke optredens zorgden ervoor dat zij de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Nederland werd.

Angela Maas

We zijn zeker een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Dat is onze challenge. Mijn expertise en kennis wil ik graag doorgeven aan de volgende generatie.

De uitdaging

De grootste uitdaging van mijn carrière is om binnen de cardiologie voor het voetlicht te brengen dat de zorg voor het vrouwenhart een andere aanpak verdient dan de zorg voor het mannenhart. Dat is helaas nog steeds niet honderd procent gelukt”, vertelt Maas.

De oplossing

Om voor elkaar te krijgen dat haar oproep binnen de cardiologie serieus genomen wordt, heeft Maas ervoor gezorgd dat ze zo deskundig mogelijk werd in haar vak. Dit leidde er uiteindelijk toe dat ze benoemd werd tot eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Nederland: “We zijn zeker een eind op weg. Wat we merken is dat het in het begin heel traag ging, en dat er op een gegeven moment een versnelling is ontstaan.” Ze hoopt dat de volgende generatie haar levenswerk voortzet. “Bij de oude generatie valt niets meer te veranderen, dat is verloren energie. De jonge generatie staat hier veel meer open voor.”

Ik doe het voor de welbevinden van de patiënt. Als zij tegen mij zeggen ‘Ik heb mij in jaren niet zo goed gevoeld’, dan heb ik het goed gedaan.

Met dank aan social media

Maas denkt dat de toenemende interesse voor het vrouwenhart mede komt door de opkomst van social media. Ze is zelf ook erg actief op Twitter: “Er is wereldwijd een beweging ontstaan. Het onderwerp vrouwenhart wordt veel breder opgepakt en er is een enorm internationaal netwerk ontstaan. Dat komt mede door social media.”

Angela Maas was spreker op het event van The Economic Board x Papendal 13 september jongstleden.

Lees hier ook het verslag van de dag of bekijk de video.

TropIQ uit Nijmegen krijgt meer dan een miljoen van Bill en Melinda

Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoeken aanpak pandemieën

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp