CAD4COVID

AI-software van Thirona en CWZ genomineerd voor Computable Award

CAD4COVID-CT is genomineerd voor de prestigieuze Computable Awards. Deze software, die gebruik maakt van artificial intelligence (AI), helpt bij het beoordelen van CT-scans van de longen van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Het Nijmeegse CWZ Ziekenhuis en Thirona, Parel van de Regio, werken sinds eind 2020 samen aan de techniek.

Met CAD4COVID-CT kunnen radiologen in het CWZ veel sneller inschattingen maken rond de longschade van patiënten. De software kijkt naar de gemaakte scans en beoordeelt vervolgens zelf hoeveel schade er is en op welke plek in de longen die schade zit. Vervolgens stelt deze een zelf een rapport op met een score. De techniek is snel, maar levert daarnaast ook zeer betrouwbare resultaten. Dat laatste is niet onbelangrijk bij de integratie ervan in de systemen van het ziekenhuis.

Eerder liet Marieke Vermaat, radioloog en medisch manager bij CWZ, het volgende weten: “Ik zie dit echt als een extra tool waar we ons kunnen spiegelen, een extra paar ogen. Een computer is gewoon beter in kwantitatieve analyses. Bang dat het werk van de radioloog op termijn overbodig wordt, ben ik zeker niet. Er blijft altijd iemand nodig die alles in een klinische context kan plaatsen.”

Lovend juryrapport

De software is ook opgevallen bij de jury van de Computable Awards. Van de 72 aanmeldingen voor deze prijs in de categorie Zorgproject is CAD4COVID-CT een van de laatste vijf overgebleven kandidaten. In het rapport is de jury lovend, zo valt te lezen op de website van Computable: “Positief vindt de jury ook dat CAD4COVID-CT aantoonbare resultaten levert voor het beter inschatten van het ziekteverloop en prognose voor patiënten.”

Ook de verbinding van de software met de actualiteit is voor de jury een belangrijke reden geweest om CAD4COVID-CT te nomineren voor de prijs: “De innovatieve en toekomstgerichte technologische oplossing, de goede samenwerking tussen CWZ en Thirona en met name ook de aantoonbare resultaten voor patiënten maken dat de jury CAD4COVID-CT van harte nomineert.”

Stemmen voor Computable Awards

Op 2 november 2021 wordt bekend of CAD4COVID-CT in de categorie Zorgproject gewonnen heeft. Naast de beoordeling van een vakjury speelt ook de stem van het publiek een rol bij de uitreiking. De publieksstemmen tellen voor vijftig procent mee in de einduitslag. Stemmen kan tot en met 10 oktober 2021 op de website van Computable. Wees er dus snel bij.

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp