Antibody Drug Conjugates, EMA;

Byondis test nieuw precisiemedicijn tegen gevorderde kanker

Antibody Drug Conjugates (ADC’s) zijn samengestelde ‘smart’ medicijnen die als afstandbestuurde raketten een tumor aanvallen. Byondis, opvolger van Synthon Biopharmaceuticals, doet gespecialiseerd onderzoek naar behandelmethoden voor auto-immuunziekten en bepaalde moeilijk te behandelen tumoren.

In augustus begint Byondis aan een nieuwe test met zo’n ADC, gericht op tumoren die tot nu toe onbehandelbaar zijn. Dan krijgen de eerste patiënten het Antibody Drug Conjugate met de naam SYD1875 voor het eerst toegediend. Voor het onderzoek zoekt men ongeveer 90 patiënten met plaatselijk voortschrijdende tumoren die niet goed reageren op standaardtherapie of waar geen therapie voor is. In verschillende vooraanstaande oncologiecentra in Europa bekijkt men in deze testfase of het medicijn effectief én veilig is.

Outsmarting cancer

Byondis werkt al 14 jaar aan het toepassen van ADC’s. Het doel is om kankercellen te doden en gezond weefsel daarbij te sparen. Economic Boardlid en CEO van Byondis Marco Timmers zegt hierover: “Onze ADC technologie is gericht op het ‘outsmarten’ van typen kanker die tot nu toe niet te stoppen zijn. Om zo tot een gunstiger resultaat voor patiënten te komen, met betere tumordodende eigenschappen en minder bijwerkingen.”

De stoffen die de tumor moeten doden blijven inactief tot ze losgelaten worden in de tumor. Als ze per ongeluk te vroeg vrijkomen of uit de tumor weglekken, vernietigen ze zichzelf. Zo wordt schade aan het gezonde weefsel voorkomen.

SYD1875 is het tweede ADC van Byondis dat door mag naar klinisch testen. Het meest geavanceerde ADC van het bedrijf is SYD985, dat gericht is op borstkanker.

State of the art onderzoek

De R&D-afdeling en de productiefaciliteiten van Byondis behoren tot de meest geavanceerde ter wereld. Het bedrijf doet onderzoek naar een breed spectrum aan technologieën. Waaronder: moleculaire chemie, medicinale chemie, celontwikkeling en eiwitproductie en -modificatie.

Byondis ontwikkelde New Biological Entities (NBE’s) en New Chemical Entities (NCE’s) en een unieke ‘linker-drug-technologie’(LD). Daarmee zijn Antibody Drug Conjugates (ADC’s) te maken. Dit linker-drug platform is in te zetten om diverse nieuwe ADC’s te genereren, die gericht zijn op verschillende indicaties.

Meer over medisch onderzoek

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp