Foodvalley champions 2020; opleiding Food Aeres, The Sustainability Consortium Food NL, voeding, verspilling, blockchain Food&Businesspark

Blockchain voor de agrifoodsector: een oriëntatie

Over vijf jaar speelt blockchain-technologie (BCT) waarschijnlijk een grote rol in de agrifoodsector. Niet alleen consumenten willen meer informatie over hun voedsel. Ook voor alle producerende partijen in de keten is een nieuw betrouwbaar systeem belangrijk voor vertrouwen en transparantie.

Onderzoek WUR en TNO via praktijkvoorbeeld

Wageningen Economic Research zette een pilotproject op samen met TNO en enkele bedrijven uit de agrifoodsector. De onderzoekers wilden kennis opdoen in BCT en de impact ervan op voedselproductie. Ook was het doel een proof of concept ontwikkelen met als praktijkvoorbeeld de tafeldruiven uit Zuid-Afrika die naar Nederland worden geïmporteerd. Ze zoeken uit hoe en of blockchain helpt bij het verbeteren van de naleving van certificaten.

Lan Gé, wetenschapper bij Wageningen Economic Research, ziet veel voordelen van BCT voor de agrifoodketens. Alle deelnemers in de voedselketen, van producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, winkeliers, en beleidsmakers tot consumenten hebben toegang tot informatie over de herkomst en kwaliteit van het product. Het blockchain-netwerk zorgt er ook voor dat de herkomst van vervuilde producten sneller achterhaald kan worden. Gé:

De code van het algoritme is open of gedeeld binnen het consortium, zoda iedereen hem kan inzien. Je kunt het vergelijken met informatie die gedeeld wordt op Wikipedia.

Trainingen bij The Fork

Bent u ondernemer in agrifood? Dan kunt u zich alvast verdiepen in blockchain door trainingen speciaal voor professionals in deze bedrijfstak. The Fork is een organisatie die zich hierop richt.

The Fork biedt de ‘Blockchain Basics’ training, speciaal gericht op professionals in de agrifoodsector. De eerste hiervan vindt plaats op 25 mei.
Daarnaast is er elke derde dinsdag om 16.00 uur een Engelstalig webinar. Hier kunnen deelnemers vragen stellen aan deskundigen op het gebied van blockchain en (agrifood)business. Het volgende webinar is op 15 mei. Thema: gebruiksvriendelijkheid. Hoe zorg je dat de business case de techniek blijft domineren, en maak je het leven van je klanten ook echt makkelijker?

Tot slot organiseert The Fork elke tweede dinsdagavond van de maand de ‘Food Integrity Blockchained’ meetup in Amsterdam. In dit netwerk van  meer dan 1.200 professionals worden concrete cases uit de praktijk besproken. Bedrijven als Unilever en Friesland Campina gaan in gesprek met ontwikkelaars, advocaten, overheid, investeerders, boeren en onderzoekers.

Meer informatie vindt u op thenewfork.com

Ook interessant

Oost NL komt met aparte Groeiversneller voor Food en Health

Rens Buchwaldt: “Coronacrisis laat zien dat we flexibele voedselsystemen nodig hebben”

Foodcase maakt snelle en succesvolle draai met Corona Rebuild Program

WUR lanceert virtualreality-les over alternatieve eiwitbronnen voor basisscholen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp