IGNITE Award 2019

Nijmeegs bedrijf Biky bij genomineerden IGNITE Award 2019

De genomineerden van de IGNITE Award zijn bekend gemaakt. Eén sociale onderneming uit de regio, het Nijmeegse Biky, mag het tegen zeven anderen opnemen. Op 7 november bepaalt een vakjury wie de IGNITE Award wint en 100.000 euro ontvangt.

De IGNITE Award is door de organiserende stichting Anton Jurgens Fonds uit Nijmegen opgezet om bij te dragen aan de regionale groei van sociale ondernemingen. Die bedrijven krijgen een plek in de schijnwerpers en worden geholpen om verder te professionaliseren. Er ligt 100.000 euro voor de winnaar en 50.000 voor de nummer twee klaar. Maar de organisatie wil alle genomineerden een duw in de rug geven. “Ze krijgen een coach toegewezen en volgen een trainingstraject met workshops zodat ze hun businessplan kunnen versterken”, zegt Leoni Delsink, impact- en projectmanager bij het Anton Jurgens Fonds.

Fiets voor kinderen

Het Nijmeegse Biky is uit 50 inschrijven gekozen als één van de acht genomineerden. Het bedrijf levert kinderen een fiets in abonnementsvorm. Vanaf 9,95 euro per maand zorgt Biky ervoor dat kinderen altijd een goede fiets op maat hebben en zo aan voldoende beweging komen. Onder de andere genomineerden zit onder meer een bedrijf dat werkzoekenden opleidt tot webdeveloper met een coding bootcamp. En een conceptstore en horecagelegenheid met duurzame en sociale producten, die leerwerkplekken biedt aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meer informatie over de genomineerde bedrijven is hier te vinden.

Na het trainingstraject worden vier bedrijven uitgekozen die tijdens de grote finale op 7 november mogen pitchen. Daaruit kiest een vakjury de nummers één en twee. Vanaf deze week tot en met 4 november kunnen mensen op een genomineerde stemmen. Naast de prijzen van de vakjury is er ook een prijs van 5.000 euro voor de publiekswinnaar.

Nijmeegse winnaar

Inschrijven was dit jaar mogelijk voor sociaal ondernemers uit Overijssel en Gelderland. De regio wisselt per jaar. Vorig jaar richtte de organisatie zich op Noord-Brabant, het jaar ervoor alleen op Gelderland. De eerste prijs was toen voor het Nijmeegse TriUnity dat autistische jongeren richting de arbeidsmarkt helpt en de tweede prijs ging naar het Arnhemse De Voorwerkers, een social firm op het gebied van montage en assemblage. “We kiezen heel bewust voor een regionale focus en vinden bovendien dat de provincies buiten de Randstad spotlights verdienen”, zegt Delsink. Welke regio het in 2020 wordt is nog niet bekend.

Delsink vond het niveau van de inschrijvingen hoog. “Vergeleken met andere jaren was het nu meer helder wat voor bedrijven wij zoeken: er waren minder inschrijven die niet binnen de criteria pasten. Maar het zijn allemaal startende sociaal ondernemers, dus er is zeker nog ruimte voor verbetering. En dat is precies waar wij op inzetten, met ons trainingsprogramma.”

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp