SRA Branches in Zicht 2019

Branches in Zicht 2019. De harde cijfers van Nederlandse ondernemingen (SRA)

De SRA brengt jaarlijks de cijfers van en over het mkb in Nederland in kaart. Het rapport Branches in Zicht 2019. De harde cijfers van Nederlandse ondernemingen brengt de cijfers van het mkb over 2018 naar buiten. U kunt het rapport Branches in Zicht 2019 hier lezen en/of downloaden.

Inleiding

In dit rapport vindt u de nieuwste financiële cijfers van SRA-Branche in Zicht (BiZ) over 2018, gebaseerd op bijna 7000 jaarrekeningen van mkb-bedrijven die zijn aangesloten bij SRA-kantoren. De bedrijven laten een opmerkelijke stijging van de omzet- en winstcijfers zien, met de bouwbranche aan kop. In totaal vertegenwoordigen de bedrijven een omzet van € 15,2 miljard.

Bovendien heeft het mkb fors geïnvesteerd, zowel met eigen als vreemd vermogen, en is sprake van een sterk gestegen vermogenspositie. De solvabiliteit is verbeterd met ruim 43%. De personeelskosten, het ‘menselijke kapitaal’ en tegelijkertijd de grootste kostenpost van elke ondernemer, zijn met ruim 9% toegenomen. Kortom: het mkb heeft ‘vet op de botten’. Bijna iedereen is aan het werk en bedrijven kunnen de vraag uit de markt nauwelijks aan.

Des te opmerkelijker is het dat het consumentenvertrouwen, ondanks de hoogconjunctuur en de historisch lage werkloosheid, in de eerste maanden van 2019 tot onder nul daalde. In de BiZ-cijfers over 2018 zien we dit al terug door de relatief bescheiden cijfers van de retail- en horecabranche. Belastingen en sociale premies drukken het beschikbaar inkomen en het oordeel over de eigen financiële situatie is negatief. SRA pleit om die reden voor een lagere WIG (sociale premies), want de gemiddelde burger houdt in de portemonnee maar een fractie over van een bruto salarisverhoging. Een lagere WIG heeft een positief effect op de toekomstige groei van het mkb. Tevens kan de groei in 2019 worden bevorderd door te investeren in technologische vernieuwing.

Branches in Zicht 2019 hier lezen en/of downloaden

SRA

Meer rapporten over het mkb

Ook interessant

Rapport delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp