Greenport Arnhem Nijmegen; Energiemonitor 2018; Beste Economische Ambtenaar 2019, Burgers Geven Energie; Drijvend Zonnepark Lingewaard; Johan Sluiter

Etienne Vermeulen, gemeente Lingewaard, genomineerd als Beste Economische Ambtenaar 2019

Etienne Vermeulen van de gemeente Lingewaard was een van de genomineerden voor Beste Economisch Ambtenaar 2019. We spraken uitgebreid met de Accountmanager Bedrijven van de gemeente Lingewaard. Hoe belangrijk is de samenwerking tussen een gemeente en het bedrijfsleven? En hoe staat Lingewaard er als ondernemersgemeente voor?

Ik ben tijdens menig bedrijfsbezoek echt verrast over de mooie dingen die er achter de voordeur gebeuren

Beste Economisch Ambtenaar 2019

Vanavond hoort Etienne Vermeulen of hij wordt gekozen tot Beste Economisch Ambtenaar 2019

Meedenken

Als Accountmanager Bedrijven is Vermeulen de schakel tussen de gemeente en het bedrijfsleven. Of het smeermiddel, zoals hij het zelf omschrijft. “Meedenken en kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, dat is wat ik altijd probeer.” Die rol heeft hij nu een kleine drie jaar, nadat hij daarvoor dezelfde functie had bij de buren van de gemeente Overbetuwe. In Lingewaard heeft hij voor een kleine cultuurverandering gezorgd. “Ik heb de banden weer aangehaald met zoveel mogelijk collectieven. Vervolgens gaat het er om, om in gesprek te komen, agenda’s samen te stellen, actie te ondernemen en projecten te doen. We hebben de ondernemersvereniging op weg geholpen en ook nieuwe collectieven gevormd, onder andere op een bedrijventerrein. Daarmee zitten we heel regelmatig om tafel.”

Ook zorgde hij intern voor verandering. “De neuzen moesten dezelfde kant op. Daarbij gaat het er voor mij vooral om dat de mensen hier energie krijgen van contacten met ondernemers. Dat lukt als je met ze mee kunt denken en wanneer er uiteindelijk dingen lukken waardoor je tevreden klanten krijgt. We hebben regelmatig een ketenoverleg waarin we praten over wat de verschillende afdelingen allemaal horen en merken en op welke punten we onze dienstverlening richting ondernemers verder kunnen verbeteren. Ook hebben we bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de ODRA (de omgevingsdienst in Arnhem, red.) over het aantal dagen waarbinnen mensen antwoord krijgen op vergunningsaanvragen. Duidelijkheid daarin is heel belangrijk. De ODRA is daar trouwens een heel fijne partner in.”

Het is niet voor niets een van mijn doelstellingen om de mooie dingen die hier allemaal gebeuren aan iedereen te laten zien

Hij spreek over ‘gewaardeerd partnerschap’. “Wij moeten ondernemers echt als sparringpartners zien waarmee we samen beleid maken. Zij moeten op ons kunnen vertrouwen als een partij die echt iets doet met hun vragen of uitdagingen. Als dat lukt, dan zijn we op de goede weg.” Hij merkt dat dat werkt. “In mijn pitch vanavond zit een filmpje van één minuut waarin de voorzitters van verschillende collectieven aan het woord komen. Zij bevestigen dat verhaal. Ze voelen dat ook zo.”

Verbindingen binnen en buiten de gemeente

Lingewaard ligt boven de Waal en dus gevoelsmatig iets dichter bij Arnhem dan bij Nijmegen. Toch gaat samenwerking beide kanten op. Vermeulen zit bijvoorbeeld in de stuurgroep van het Logistiek Expertise Centrum regio Nijmegen. “Daar kijken we hoe we triplehelix-verbindingen kunnen leggen tussen onderwijs, overheid en ondernemers.” Ook naast dat soort initiatieven is er regelmatig overleg tussen naburige gemeenten. “De accountmanagers in de regio hebben vaak contact. Wat kunnen we van elkaar leren? Waar lopen we tegenaan? We hoeven het wiel niet allemaal opnieuw uit te vinden.”

Vermeulen gelooft in lokaal samenwerken, in meerdere opzichten. “We zijn daarom een campagne gestart met het motto ‘Wees loyaal, koop lokaal’. Het is zeker niet zo dat we een muur om Lingewaard heen willen bouwen, maar elkaar in de gemeente iets gunnen vind ik wel belangrijk. Daarvoor moet je elkaar natuurlijk eerst leren kennen. Dat geldt ook voor onszelf. We hebben een avond georganiseerd waarbij we bouwbedrijven in de regio advies hebben gegeven over het inschrijven voor aanbestedingen, maar ook een informele kennismakingsavond tussen mijn collega’s en een brede groep ondernemers. Daarnaast is er een speciale inkoopapp waarin collega-ambtenaren – de budgethouders – en ondernemers zitten. Die willen we nu interactiever gaan maken.”

Meedenken en kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, dat is wat ik altijd probeer

Achter de voordeur

Lingewaard is op meerdere vlakken een innovatieve gemeente, vindt hij. “Dat merk je vaak pas als je bij bedrijven binnen bent. Ik ben tijdens menig bedrijfsbezoek echt verrast over de mooie dingen die er achter de voordeur gebeuren. Daarin zijn er ook samenwerkingsinitiatieven, zoals Made-Inn-Betuwe, speciaal voor de maakindustrie. Ook bij innovatie is samenwerking belangrijk om bepaalde drempels waar je tegenaan loopt te kunnen overwinnen.”

Er gebeurt zakelijk gezien van alles in Lingewaard. “Een grote ontwikkelaar als Goodman Group komt onze kant op. Dat ze bewust voor ons kiezen, zegt wel iets. Ook hebben we natuurlijk NEXTgarden, het ontwikkelgebied voor de tuinbouw. En drijvend zonnepark Lingewaard.” Maar bedrijven in de gemeente mogen soms nog wel iets trotser zijn op wat ze doen, vindt Vermeulen. “We zijn hier heel bescheiden. In de Randstad is vaak de helft van wat bedrijven roepen echt waar, hier het dubbele. Het is niet voor niets een van mijn doelstellingen om de mooie dingen die hier allemaal gebeuren aan iedereen te laten zien.”

Nominatie Beste Economisch Ambtenaar 2019

De nominatie was een grote verrassing voor Etienne Vermeulen. De aanloop naar de nominatie voor Beste Economisch Ambtenaar 2019 gebeurde achter zijn rug om. “De wethouder van Economische Zaken, Helga Witjes, heeft een aanbeveling gestuurd naar CLOK, de organisator. In een later stadium zijn er nog hele epistels aan tekst opgestuurd, zo begreep ik. De jury heeft uiteindelijk voor drie genomineerden gekozen, waarvan ik er dus een ben.”

Op de Nationale Dag van Economische Zaken wordt bekend of Vermeulen daadwerkelijk wint. Dat gebeurt nadat de drie genomineerden eerst allemaal een korte pitch hebben gegeven. Vermeulen doet niet voor spek en bonen mee. “Ik ga zeker voor de winst. Met name omdat dat goed is voor de uitstraling van Lingewaard als gemeente en zelfs voor de wat bredere regio. We doen hier iets goed, zo blijkt. Er is in de gemeente weer aandacht voor ondernemerschap en voor Economische Zaken, dat merk ik ook aan de reacties die ik na de nominatie ontving.”

Meer over de gemeente Lingewaard

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp