CO2-afvang AVR

AVR begonnen met CO2-afvang uit verbranding restafval

AVR in Duiven bouwde een installatie die CO2 uit de rook haalt bij de vuilverbranding. De CO2 gaat naar tuinders uit de omgeving. Daarmee laten ze hun gewassen beter groeien. Deze maand begon het proefdraaien met de terugwinning van CO2, 

Er gaan regelmatig vrachtwagens met vloeibare CO2 naar tuinbouwbedrijven in de regio. We krijgen er veel vragen over!

De eerste CO2 vindt z’n weg richting glastuinbouw

Michiel Timmerije is director Energy & Residues bij AVR en vertelt enthousiast over de nieuwe installatie. “Na ruim een jaar bouwen zijn we nu volop bezig met het in bedrijf stellen. Als we het hele proces goed getest hebben, is het de bedoeling in oktober op volle kracht te draaien. Op dit moment is het aardbeienseizoen, waardoor er ook veel vraag is naar CO2.Vanaf de autosnelweg kun je ‘m goed zien, de nieuwe installatie. Je ziet de waterdampen van de koelinstallatie afkomen. Er gaan regelmatig vrachtwagens met vloeibare CO2 naar tuinbouwbedrijven in de regio. We krijgen er veel vragen over!”

De glastuinbouw hoeft straks geen gas meer te stoken voor CO2.

Als straks de tuinbouwers van het gas afgaan, speelt de CO2 vanuit de restafvalverbranding een belangrijke rol, want er is wel CO2 nodig voor glastuinbouw. De meeste telers met kassen in Nederland gebruiken het om de gewassen te helpen worden in het proces van fotosynthese. Planten en hun vruchten groeien hierdoor sneller. Kassentelers gebruiken op dit moment nog de CO2 die vrijkomt bij de verwarming van hun kassen, via hun eigen speciale warmteketels op gas.

Grote schaal

De gebruikte technieken, zoals het vervloeien van CO2 en de technologie om CO2 af te vangen zijn niet nieuw. Het is wel nieuw dat het op deze grote schaal bij een afvalverbrandingsinstallatie wordt toegepast. Timmerije: “We hebben dit onderzoek kunnen doen met rijkssubsidies, dus we zullen de resultaten ervan ook delen met collega-bedrijven, in Nederland, maar ook in de rest van Europa. We hebben bijvoorbeeld al bezoek gehad uit Zweden en Duitsland.”

De installatie heeft een capaciteit van twaalf ton per uur. Het streven is dat AVR op jaarbasis 60.000 ton gaat leveren tijdens het groeiseizoen. Dat loopt van april tot oktober. Verder gaat het afvalenergiebedrijf kijken naar toepassingen in de beton en chemie. Naast CO2 als nieuwe grondstof richt AVR zich erop energie en andere grondstoffen te halen uit het restafval.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp