slimme laadpalen; Elektrisch laadpunt Oosterbeek; MEGA-E; Elektrisch rijden Gelderland, Global EV Charging Test, Arnhem en Nijmegen energieneutraal, Smart Mobility; eHubs Nijmegen; Open Charge Alliance

Overheid financiert aanleg slimme laadpalen, Arnhem een van 21 deelnemers

De gemeente Arnhem is een van de 21 gemeenten in Nederland die is uitgekozen voor de aanleg van nieuwe laadpleinen met slimme laadpalen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vijf miljoen euro toegezegd om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg van de laadpalen van de toekomst.

De staatssecretaris: “Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere. Deze laadpalen zijn de toekomst. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.” Het plan houdt in dat er in de 21 gemeenten in totaal 472 slimme laadpunten worden aangelegd op nieuwe laadpleinen.

Meer dan een laadpaal

De bedoeling is dat de laadpaal van de toekomst meer kan dan alleen maar laden. De ontwikkeling van nieuwe, multifunctionele laadpleinen moeten zowel leiden tot het ontlasten van het elektriciteitsnet en beter benutten van groene stroom, als een extra zakcentje voor de bezitter van de elektrische auto.

Waar de laadpaal eerst alleen stroom kon leveren aan de EV, kan de EV nu ook elektriciteit leveren aan het net. Denk bijvoorbeeld aan een overschot van duurzaam opgewekte stroom, die opgeslagen wordt in de auto. Op piekmomenten op het net levert de EV (een deel van) de stroom terug aan dat net (vehicle-to-grid). De bezitter kan geld verdienen door de elektriciteit die is opgeslagen in zijn EV beschikbaar te stellen tijdens een dergelijk piekmoment.

De verwachting is dat het eerste nieuwe laadplein in 2020 opent. Alle elektrische auto’s kunnen gebruikmaken van de slimme laadpalen om te laden. Tot op heden zijn er slechts twee elektrische auto’s die stroom kunnen opslaan en terug kunnen leveren aan het net (Nissan Leaf en de Renault Zoe).

Meer over elektrisch laden

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp