legale wietteelt, Cannabis Valley

Arnhem en Nijmegen geselecteerd voor legale-wietproef

Tien gemeenten gaan vanaf 2021 meedoen aan de landelijke proef met legale wietteelt. Uit de 23 aangemelde gemeenten zijn ook Arnhem en Nijmegen uitgekozen om deel te nemen. In deze steden koop je bij alle coffeeshops vanaf 2021 alleen legale wiet.

De wiet wordt tijdens dit vier jaar durende experiment gekweekt door landelijke erkende kwekers. Daarbij moeten de coffeeshops in de geselecteerde gemeenten allemaal meedoen in het legale systeem.

Lees hier meer over de plannen voor Cannabis Valley

In Nederland mag je op dit moment wel wiet kopen, maar niet telen. Coffeeshophouders zijn daardoor aangewezen op de illegale markt, die vaak met criminaliteit gepaard gaat. Met deze proef wil de overheid onderzoeken of wietteelt uit het criminele circuit te halen is, en zo ook de effecten qua overlast en veiligheid verminderen. Ook is het vanuit het perspectief van volksgezondheid interessant on te kijken hoe je gecontroleerde kwaliteit wiet kunt afzetten. De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met de wet die de proef mogelijk maakt.

Resultaten proef legale wietteelt

Nijmeegs burgemeester en voorzitter van The Economic Board Hubert Bruls legt uit: “Ik denk niet dat het experiment de criminaliteit direct zal doen afnemen. Maar dankzij het experiment heeft de Haagse politiek over vier jaar voldoende materiaal om een goed besluit te nemen hoe met deze problematiek om te gaan; nieuwe regulering of terug naar de huidige situatie? Ik ben nieuwsgierig naar de resultaten.”

Een experiment met mogelijkheden

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch ziet mogelijkheden in het experiment, al zal het misschien niet direct alle problemen rond illegaliteit en criminaliteit oplossen. Zo meldt hij in de Gelderlander: “In Arnhem wordt elke week wel een hennepkwekerij opgerold. Ik hoop dat de resultaten van het experiment positief uitpakken en dat we politiecapaciteit vrijspelen. Denk ook aan de gebruikers. Die krijgen nu de kans een geheel legaal product te kopen. Ik hoop dat de minister ons snel iets laat weten.”

De tien gemeenten die deelnemen zijn: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad.

Ook interessant

Living Lab NEXTgarden onderzoekt nieuwe mogelijkheden

Hogeschool Van Hall Larenstein, gemeente Lingewaard en NEXTgarden werken samen in een Living Lab. In dit lab onderzoeken ze nieuwe mogelijkheden voor het eigentijdse tuinbouwgebied tussen Arnhem en Nijmegen.

Regio Arnhem als Cannabis Valley?

Regio Arnhem als Cannabis Valley? In oktober 2017 verscheen het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet-Rutte III. Daarin stond een aankondiging van enkele experimenten met de proefteelt van legale cannabis. Arnhem heeft ook belangstelling en is zich aan het voorbereiden op een sterke pitch.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp