Ambassadeur van Mexico

The Economic Board ontvangt ambassadeur van Mexico

José Antonio Zabalgoitia, de ambassadeur van Mexico, heeft een bezoek gebracht aan The Economic Board. Hij was aanwezig om te praten over de triplehelix-vorm van de organisatie en belangrijke spelers uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen te ontmoeten. Het doel van het gesprek was om toekomstige vormen van samenwerking te verkennen, commerciële kansen in de regio te spotten en andere belangrijke zaken op de bilaterale agenda te bespreken.

Het bezoek van ambassadeur Zabalgoitia aan The Economic Board maakte onderdeel uit van een groter bezoek aan de regio. Eerder op de dag bezocht hij Han Krieken, Rector Magnificus aan de Radboud Universiteit. Daarnaast kon ook de Mexicaanse gemeenschap in de regio rekenen op een gesprek. Met zijn aanwezigheid wil hij Mexico in Nederland positief op de kaart zetten. Hij is namelijk van mening dat beide landen veel van elkaar kunnen opsteken op verschillende gebieden.

“Er liggen belangrijke kansen voor Nederland. Mexico is veel meer dan de stereotyperingen die we kennen. Het is niet alleen een land van Frida Kahlo of El Chapo: we hebben veel meer te bieden dan dat”, geeft Zabalgoitia aan. Na zijn bezoek aan deze regio staan ook andere plaatsen in Nederland nog op het programma: “Door het reizen door Nederland kunnen we die kansen verder verkennen.”

Oog voor triple helix

Tijdens de bijeenkomst ging er speciale aandacht uit naar de triplehelix-organisatie van The Economic Board. Zabalgoitia ziet de kracht die de samenwerkingsvorm tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven te bieden heeft. Op dit moment ligt er dan ook een voorstel waarbij deze werelden, inclusief nog een vierde sociale factor, samenkomen.

Zabalgoitia: “Er ligt een nieuw samenwerkingsmodel tussen Nederland en Mexico klaar. Als we dat model gaan toepassen, moeten we ervoor zien te zorgen dat we het rijke deel van Mexico goed weten te benutten. Het is namelijk een land van grote contrasten. We moeten het gat tussen het rijkere en armere deel van het land zien te dichten naar een veel duurzamere vorm van ontwikkeling.”

Lees meer over triple helix en The Economic Board

Beide landen profiteren

Volgens de ambassadeur van Mexico hebben beide landen veel baat bij nauwere banden. Hij wijst bijvoorbeeld naar het sterke watermanagement van Nederland. Hij ziet dan ook graag projecten verschijnen waarbij Nederlanders kijken hoe Mexico om kan gaan met wateroverlast.

Met het aanstaande handelsverdrag tussen Mexico en de Europese Unie, dat alleen nog geratificeerd moet worden, lijkt de versterkte samenwerking een kwestie van tijd. Zabalgoitia: “Nederland behoort tot de landen die daar het meest van zal profiteren. Het heeft namelijk een van de meest open economieën van de Unie.”

Meer over AI

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp