Van Hall Larenstein duurzaam, Centre of Excellence

Subsidie en samenwerking bieden veel kansen voor Van Hall Larenstein

Goed nieuws voor Van Hall Larenstein aan het einde van het schooljaar: een alliantie van de hogeschool en vier andere Europese onderwijsinstellingen kreeg een financiering van vijf miljoen euro voor de komende drie jaar. Een enthousiaste directeur Ruth van der Beek ziet voordelen voor studenten en onderzoekers.

“Dit biedt heel mooie kansen voor de toekomst. Niet alleen voor de drie jaar waarvoor de subsidie geldt, maar ook voor de veel langere termijn”, zegt Van der Beek. De financiering hoort bij het European Universities Initiative, dat onderdeel is van het Erasmus+ Programma van de EU. Alleen allianties van meerdere onderwijsinstellingen kunnen hier deel van uitmaken. Van Hall Larenstein, dat vestigingen heeft in Velp en Leeuwarden, werkt samen met drie universiteiten en één hogeschool: Slovak University of Agriculture (Slowakije), University of Agribusiness and Rural Development (Bulgarije), Karelia University of Applied Sciences (Finland) en University of Thessaly (Griekenland). De alliantie heet INVEST, gaat in december van dit jaar van start en gaat gemeenschappelijke bachelor-, master- en PhD-trajecten ontwikkelen.

De universiteiten in Slowakije en Bulgarije benaderden ons, vanwege onze expertise, om mee te doen. We gaan ons samen richten op de thema’s water, energie, voeding en milieu, kwaliteit van leven en ondernemerschap.

“Met een aantal werkten we al samen”, vertelt Van der Beek. “De universiteiten in Slowakije en Bulgarije benaderden ons, vanwege onze expertise, om mee te doen. We gaan ons samen richten op de thema’s water, energie, voeding en milieu, kwaliteit van leven en ondernemerschap. Bij al deze thema’s voelen wij ons thuis. Onze expertise op het gebied van onder andere duurzaamheid is voor de anderen interessant. Daarin loopt Nederland voorop.” Van Hall Larenstein doet dat zelf ook: de hogeschool werd in mei voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot duurzaamste hogeschool van Nederland. Dit jaar won het zelfs de overall-prijs voor duurzaamste hogeronderwijsinstelling.

Living labs

Volgens Van der Beek gaan zowel studenten als onderzoekers van de samenwerking profiteren. Studenten kunnen straks aan de vier andere onderwijsinstellingen lessen volgen. “We hebben daarnaast het plan om samen een international degree op te stellen. Nu zal het lessen volgen in andere landen nog vooral online gaan, maar op korte termijn kan het hopelijk ook fysiek.”

“Onze onderzoekstak krijgt eveneens een boost, want ook met het praktijkgericht onderzoek gaan we samenwerken met de andere partners”, vervolgt ze. “We streven er met onze school altijd naar om de verbinding te leggen tussen onderwijs en onderzoek. Dat kunnen we nu naar een nog hoger niveau tillen.”

Ze geeft een voorbeeld. “We werken op onze hogeschool met living labs, toegepast onderzoek dat samen met betrokkenen, bedrijven, overheden, specialisten, onderzoekers, docenten en studenten uitgevoerd wordt. De andere partners vinden dat een interessant concept en het was ook een belangrijk onderdeel in onze aanvraag. Dat gaan we nu dus breder toepassen. Misschien met bijvoorbeeld wateronderzoek in Griekenland. Zo maken we het extra interessant voor onze studenten.”

Dolblij

Het European Universities Initiative heeft als doel om de uitwisseling van onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid te verbeteren. Dit jaar werden er 62 aanvragen gedaan en kregen 24 allianties groen licht om toe te treden. “Toen we hoorden dat ons gezamenlijke harde werken richting die toekenning was beloond, waren we natuurlijk dolblij”, zegt Van der Beek. Die toekenning was er ook nog eens eentje uit de categorie ‘met vlag en wimpel’. “Van de maximale honderd punten kregen we er negentig.”

→ De Radboud Universiteit is onderdeel van een van de andere allianties die dit jaar toetraden tot het European Universities Initiative. Zij richten zich met hun consortium op het brein en techniek. Lees hier het interview met Marcel van Gerven van het Donders Institute.

Meer over Van Hall Larenstein

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp