voucher de Groeiversneller; Provinciale Werkgelegenheid Enquête

AI for Life Center ziet kansen grote investering vanuit Nationaal Groeifonds

De Nederlandse AI Coalitie krijgt vanuit het Nationaal Groeifonds 276 miljoen euro voor een investeringsprogramma kunstmatige intelligentie. Dat biedt ook enorme kansen voor allerlei partijen in de regio, geven Richard Dobbelmann en Dirk van Schaijk, initiatiefnemers van het AI for Life Center, aan.

De 276 miljoen is onderdeel van in totaal 1,35 miljard euro vanuit het Nationaal Groeifonds – een initiatief van de Rijksoverheid – dat naar vijf voorstellen gaat. Het investeringsvoorstel van de Nederlandse AI Coalitie is voor ongeveer tachtig procent gehonoreerd en dat is enorm goed nieuws, vinden Dobbelmann en Van Schaijk van The Economic Board. Zij zijn initiatiefnemers van het AI for Life Center in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Dobbelmann: “Dit is belangrijk voor heel Nederland, want hiermee kunnen we onze achterstand op het gebied van AI inlopen. Kunstmatige Intelligentie wordt hiermee erkend als een belangrijke techniek om in te investeren, onder meer voor het oplossen van grote maatschappelijke problemen op het gebied van energie, zorg en voeding.”

De investering biedt bovendien grote kansen voor de regio. Dobbelmann: “Het is cruciaal voor ons. Je ziet nu dat er veel initiatieven zijn die in de vroege fase zitten. Dan zijn subsidies doorslaggevend. Bedrijven staan ook te popelen om te investeren, maar uiteraard vooral wanneer ze daar zelf rendement uit kunnen halen. Subsidies zijn heel belangrijk als basis voor allerlei projecten met een regionaal of nationaal doel.”

Lancering interactieve kaart

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de investering vanuit het Groeifonds, lanceert het AI for Life Center ook een interactieve kaart. Bij het AI for Life Center merkt men dat veel bedrijven ‘iets’ willen met AI. Dobbelmann: “Deze ondernemers zijn op zoek naar een netwerk. Er is behoefte aan inzicht in de mogelijkheden van AI. Wat speelt er nu allemaal? Wie is ermee bezig?” Hij vult aan: “Deze regio is echt heel uitzonderlijk als het aankomt op ontwikkelingen op het gebied van AI. Daar is lang niet iedereen van op de hoogte. Daarom is er die kaart.”

Aanhaken

Volgens Dobbelmann en Van Schaijk is dit het perfecte moment om aan te haken bij het AI for Life Center. Dobbelmann: “Er komt nu 276 miljoen beschikbaar en een gedeelte daarvan gaat in de regio landen. Daarvoor zijn projecten en initiatieven nodig. Iedereen die aanspraak wil maken op subsidie doet er verstandig aan om contact op te nemen. Wij kunnen meekijken, koppelen aan de juiste partners en zorgen dat de aanvraag in goede banen wordt geleid.” Van Schaijk: “Ik zou zeggen: stap in en ga mee, en kijk hoe AI voor jou van betekenis kan zijn. Wij helpen daarbij.”

Lees hier meer over de investering vanuit het Nationaal Groeifonds en ook over de nieuwe interactieve kaart van het AI for Life Center.    

Meer over het AI for Life Center

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp