InnoFase, Afvalcentrale in Duiven

Afvalcentrale in Duiven vangt CO2 af voor tuinbouw

Afvalcentrale AVR uit Duiven is bezig met een wereldwijd uniek project. Het bedrijf slaagde er bij pilots in om koolstofdioxide (CO2) af te vangen uit de rookgassen bij de verbranding van restafval. Het wil de CO2 vanaf 2018 leveren aan glastuinders in de regio Arnhem.

Vooral in de zomermaanden is er in de kassenbouw veel vraag naar CO2. Deze wordt gebruikt als grondstof bij de teelt van bijvoorbeeld tomaten en sla. De door AVR afgevangen CO2 is, zo zegt het bedrijf, zuiver genoeg om daarvoor ingezet te worden.

Doorontwikkelen

In Duiven werden de eerste pilots een aantal maanden geleden succesvol uitgevoerd. Nu is het bedrijf, met ondersteuning van TNO, volop bezig met het doorontwikkelen van de technologie. Het zoekt bijvoorbeeld naar de juiste chemicaliën. AVR onderzoekt nu ook welke investeringen er nodig zijn.

Andere industrieën

De afvalverwerker zegt in totaal zeker 200.000 tot 300.000 ton CO2 te kunnen leveren. Het richt zich in eerste instantie vooral op de tuinbouw, maar zal in de toekomst ook de mogelijkheden in andere industrieën bekijken.

Duurzaam

Het afvangen van CO2 gebeurt met afval dat niet geschikt is voor recycling. Dat wordt nergens ter wereld nog gedaan. Het doel van AVR is om een bijdrage te leveren aan de overgang naar een duurzame energievoorziening. AVR is al jarenlang bezig om de energie en de grondstoffen die in restafval zitten te benutten.

Meer informatie
www.avr.nl

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp