aanvragen col en topss; Finalisten ignite award; subsidie regio Arnhem - Nijmegen

Innovatieve bedrijven vragen massaal financiering aan

Bijna 1300 Nederlandse start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers dienden de afgelopen twee weken een financieringsaanvraag in, zo meldt Oost NL op haar site. De aanvragen in het kader van de Corona-OverbruggingsLening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS) hadden een totaalbedrag van 630 miljoen euro. Dat is veel meer dan de nu beschikbare tweehonderd miljoen euro.

Aanvragen COL en TOPSS

1267 bedrijven vroegen sinds 29 april geld aan via de COL. Het totaalbedrag van die aanvragen is 462 miljoen euro, een gemiddelde van 365 duizend per aanvraag. Welk deel van de aanvragen ook echt gehonoreerd wordt is nog maar zeer de vraag, want het kabinet heeft in eerste instantie 100 miljoen euro uitgetrokken voor de COL.

De aanvragen voor de COL verlopen via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). In Gelderland en Overijssel is dat Oost NL. Dat kreeg 159 aanvragen binnen. Via het Innovatiefonds Noord-Holland werd het grootste aantal aanvragen gedaan: 415. Bijna zestig procent van alle bedrijven die een aanvraag deden valt onder de categorie start-ups.

Naast de COL is er, speciaal voor grote aanvragen, ook nog de TOPSS. Daarvoor geldt een ondergrens van twee miljoen euro. Voor de TOPSS is eveneens honderd miljoen beschikbaar. Het traject loopt via Invest-NL. De afgelopen twee weken kregen zij 27 aanvragen binnen, met een totaalbedrag van 170 miljoen euro.

Vertraging

De grote run op financieringshulp zorgt ervoor dat het behandelen van de aanvragen vertraging oploopt. Aanvragen voor de COL tot vijfhonderdduizend euro worden nu niet binnen negen, maar binnen veertien werkdagen behandeld. Voor grotere aanvragen, tussen de vijfhonderdduizend en de twee miljoen euro, staat nu maximaal drie werkweken.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp