Regio Deal Veluwe

De lessen van de succesvolle Regio Deal Veluwe

De Veluwe kreeg een ruime week geleden goed nieuws. Het gebied ontvangt met de Regio Deal Veluwe 12,5 miljoen euro van het kabinet. Jasper Verstand, wethouder in de gemeente Renkum, was er als bestuurslid van de VeluweAlliantie bij betrokken. Hij vertelt onder meer waarom de aanvraag zo succesvol was.

Het bedrag dat de Veluwe kreeg was onderdeel van de derde en bovendien laatste ronde van de Regio Deals. In totaal verdeelde het kabinet 180 miljoen euro onder verschillende regionale projecten in het land. 12,5 miljoen euro daarvan gaat naar de Veluwe. De gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal, Ede en Wageningen maken deel uit van dat gebied.

De vlag ging wel even uit”, vertelt Jasper Verstand over het goede nieuws. Het succes komt volgens hem vooral door de goede samenwerking. “We hebben dit gedaan met de VeluweAlliantie. Dat is een netwerksamenwerking waarin alle 21 gemeenten van de Veluwe zitten, maar ook de grootgrondeigenaren, de grootste attracties en belangrijke ondernemers. We werken aan de hand van de Veluwe Agenda aan de toekomst van de Veluwe en deze aanvraag is daar een onderdeel van. We hebben goed en succesvol samengewerkt, ook met de provincie Gelderland, die natuurlijk veel kennis- en lobbykracht heeft. Iedereen keek over zijn eigen grenzen heen en dacht ook aan het belang van anderen.”

Biodiversiteit

Het geld is bedoeld om de onder druk staande biodiversiteit op de Veluwe weer te versterken en meer toerisme te trekken. Welke concrete projecten geld krijgen, moet nog worden bepaald. Het sterke onderwerp is ook een reden voor het succes van de aanvraag, denkt Verstand. “Biodiversiteit versterken en stikstofuitstoot tegengaan is natuurlijk een actueel thema. De Veluwe is een kwetsbaar gebied waar veel te winnen is.”

De les voor andere regio’s is volgens Verstand duidelijk. Zorg voor een goede agenda en werk écht samen. “En zorg ook dat je het in Den Haag goed kunt verkopen. De regio Arnhem-Nijmegen heeft de laatste tijd, onder andere met de Woondeal, ook laten zien dat samenwerking voor mooie dingen kan zorgen.”

Meer over de Regio Deal

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp