drie nieuwe parels, drie nieuwe parels, Openingsevent The Economic Board, foto's event, eerste 40 dagen; Parel-award 2018

Drie nieuwe Parels van de regio: idealistische cross-overs met landelijke impact

The Economic Board selecteerde weer drie bedrijven in de regio om in de etalage te zetten met de Parel-award. Deze keer waren we geïnteresseerd in ondernemingen die een stap buiten de deur zetten en vernieuwende verbindingen aangaan met andere sectoren.

Deze cross-overs zijn belangrijk voor een regio, ze brengen nieuwe technieken voort en verbinden onze topsectoren op een manier die voor veel economische groei zorgt.

Stichting Diverzio: Food en Health

Zo creëerde Stichting Diverzio een nieuwe afzetmarkt voor boeren in hun eigen omgeving: direct aan lokale zorgorganisaties. Voeding als medicijn, dat was het uitgangspunt, gezonder en lekkerder eten maakt mensen sneller beter en vermindert verspilling. Koen Nouws Keij, mede-oprichter vertelt: “We zijn het meest trots op de beweging die er is gekomen, honderden professionals die meedoen.” Meer dan honderd zorgorganisaties uit het hele land volgden het programma dat Diverzio biedt en werken nu met leveranciers uit de regio. Ondertussen is er ook een programma voor geïnteresseerde agrariërs, zodat zij hun weg naar de zorg beter vinden.
Er is internationaal veel belangstelling en verder werkt de stichting aan verdieping op verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld ondervoeding bij ouderen, voeding voor oncologie- of diabetespatiënten.

Slim Opgewekt: Energy en educatie

Dit enthousiaste bedrijf wilde niet langer praten over duurzaamheid, maar er zelf direct aan bijdragen. Het ontwikkelde een businessmodel waarmee basisscholen de overstap naar groene stroom maken. Slim Opgewekt begeleidt de scholen bij het financiële plaatje, levert zonnepanelen, helpt bezuinigen op energie en last but not least: het biedt een educatief programma voor de leerlingen. Het bedrijf heeft de ambitie om duurzame stroom ‘gewoon’ te maken. Hilde van Dijk, een van de initiatiefnemers: “We hoopten eigenlijk binnen een paar jaar niet meer nodig te zijn, maar het ziet er naar uit dat we nog een jaar of vijf nodig hebben om duurzaamheid op basisscholen in te laten burgeren.“ Er staat een enorme groeispurt op stapel: Slim Opgewekt breidt momenteel uit naar de middelbare scholen, naar sportclubs met Sportief Opgewekt en naar zorgorganisaties met Onze zorg is Opgewekt (OZO).

Sportcentrum Papendal: van voeding voor topsporters naar beter eten voor patiënten

Papendal groeide de afgelopen tien jaar uit tot hét topsportcentrum waar Olympische teams zich komen voorbereiden. Op één vierkante kilometer kun je er trainen, slapen, eten, een opleiding volgen, medische begeleiding krijgen en natuurlijk eten in het topsportrestaurant, dat gezien wordt als wereldleider op het gebied van sportvoeding.
Jochem Schellens, directeur: “We vroegen ons af: waar kan je nog het verschil maken, waar zijn mogelijkheden om je wat breder te ontwikkelen? Daarin was voeding wel een hele belangrijke en je ziet dat het nu zo is aangeslagen dat we er niet alleen topsporters mee faciliteren die hier op het terrein trainen, maar dat het veel breder is geworden.”
Zo wordt nu gekeken hoe herstelvoeding ook in de zorg kan worden toegepast.

Over de Parel-award

Het is de derde keer dat The Economic Board de Parel-awards uitreikt. De Parel-award gaat naar bedrijven en organisaties die zich onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen. De board geeft deze bedrijven en organisaties een podium om de regio meer bekendheid te geven.

Bekijk het overzicht van al onze Parels

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp