Novio Tech Campus gebouw A

Oost NL: 1100 nieuwe arbeidsplaatsen door nieuwe of uitgebreide bedrijven

De provincies Gelderland en Overijssel krijgen er de komende jaren 1100 nieuwe arbeidsplaatsen bij als gevolg van bedrijven die zich in 2020 nieuw in de regio vestigden of die besloten zich hier uit te breiden. Dat meldt ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, die betrokken is bij veel bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen in Oost-Nederland. Het gaat om 1100 directe arbeidsplaatsen, het aantal indirecte arbeidsplaatsen is vele malen groter. Ruim 60 procent van de 1100 nieuwe arbeidsplaatsen landt in de provincie Gelderland.

Bedrijven in speersectoren

De nieuwe en uitgebreide bedrijven willen voor 115 miljoen euro gaan investeren. De cijfers komen uit prognoses die zij zelf afgaven voor de komende drie jaar. Het gaat daarbij om bedrijven uit de sectoren food, health, tech, energy en logistics. Dat bedrijven uit deze sectoren aangeven uit te willen breiden of zich te vestigen, is een bevestiging dat de provincie Gelderland en regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen deze sectoren terecht als speersectoren hebben benoemd.

Het gaat grotendeels om buitenlandse bedrijven, waarbij de Verenigde Staten de niet verrassende koploper is, maar ook Nederlandse bedrijven van buiten onze regio die zich in Oost-Nederland vestigden.

Odyssey RF

Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL, is trots en tevreden, juist omdat het een roerige tijd is. “De belemmeringen rondom Covid-19 en de economische situatie maken het acquisitiewerk er nu niet makkelijker op. Als je bedenkt dat volgens de OESO wereldwijd de directe buitenlandse investeringen met meer dan veertig procent zijn afgenomen in 2020, dan zijn we trots op onze resultaten die vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Mooie voorbeelden zijn de vestiging van de Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat in Enschede en de vestiging van het Amerikaanse high-Tech-bedrijf Odyssey RF in Nijmegen.”

Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL, deelt die trots. “In 2020 heeft Oost NL ook bijgedragen aan de realisatie van ruim 77 miljoen euro aan R&D-investeringen in de regio. We hebben bovendien tientallen miljoenen geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en ook nog eens meer dan 100 bedrijven geholpen met een Corona-OverbruggingsLening”, voegt ze toe.

Invest in Holland

Oost NL is samen met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en andere regionale partners betrokken bij het landelijke ‘Invest in Holland’ met als doel om buitenlandse bedrijven aan te trekken. In 2020 kozen 305 internationale ondernemingen met hulp van het Invest in Holland-netwerk voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 8600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro in hun projecten te investeren.

Meer over de cijfers staat hier.

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp