MKB-deal regio Arnhem-Nijmegen Sm@rt Together versnelt digitalisering ondernemers

MKB-deal regio Arnhem-Nijmegen Sm@rt Together versnelt digitalisering ondernemers

Met praktische vouchers brachten 17 gemeenten in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen de digitalisering van het kleinere mkb in een versnelling. Door de ondernemers in webinars op mogelijkheden te wijzen en regionaal te koppelen aan aanbieders van digitalisering. Nu het voucherprogramma is afgerond kijkt de regio terug op de behaalde resultaten en de belangrijkste lessen. En worden mkb-ers opgeroepen deel te nemen aan de volgende fase.

 

Klinkende resultaten

Op 1 maart werd het digitaliseringsvoucherprogramma voor het mkb in 17 gemeenten door het innovatie ecosysteem RvN@ Lifeport mkb uitgerold. Tussen 1 maart en 1 september 2021 hebben 240 ondernemers een digitaliseringsvoucher ontvangen. Via de website van Sm@rt Together verbonden zich 519 aanbieders van digitaliseringsdiensten aan het programma. Er werd via de voucherregeling voor bijna twee miljoen euro aan offertes bij hen opgevraagd. De twee begeleidende webinars over de voucherregeling en specifieke digitaliseringsonderwerpen zijn inmiddels al meer dan 2.000 keer bekeken.

De regionale gemeentelijke kartrekkers van de MKB-deal en wethouders Economische Zaken (Monique Esselbrugge – Nijmegen, Jan van Dellen – Arnhem en Martin Som – Montferland) zijn blij met het behaalde resultaat van de eerste pijler. “De MKB-deal heeft het midden- en kleinbedrijf op het juiste moment een versnelling in de transitie naar digitalisering gegeven. Een prachtig resultaat voor de ondernemers, zeventien gemeenten uit de Groene Metropoolregio Arnhem – Nijmegen en de provincie Gelderland.”

Digitaliseringsdoeleinden

De digitalisering kon betrekking hebben op diverse zaken: het aanbod van producten en diensten, het efficiënter maken van de bedrijfsvoering en het online beter bereiken van potentiële klanten. Door de gevolgen van de pandemie werd de noodzaak voor het bedienen van klanten op afstand vergroot. Dat vertaalde zich direct in de digitaliseringsactiviteiten. Veruit de meeste mkb-ondernemers hebben de voucher ingezet voor het bouwen van een eerste website of het moderniseren van de huidige website.

Verder verbeterden bedrijven hun online vindbaarheid. Dit is gedaan door zoekwoordenoptimalisatie op de website door te voeren en online marketingcommunicatie kanalen in te richten. Zoals Instagram, LinkedIn, Facebook en Twitter. Om klanten direct online te kunnen bedienen bouwden een aantal ondernemers een webshop voor de verkoop van producten. Ook werden online omgevingen, zoals applicaties, zijn gebouwd.  In deze online omgevingen kunnen klanten hun eigen data veilig uploaden, trainingen volgen of producten samenstellen. Om meer klanten sneller en efficiënter te kunnen bedienen, kozen een aantal bedrijven ervoor hun interne bedrijfsprocessen te digitaliseren.

Activiteiten MKB-deal regio Arnhem – Nijmegen Sm@rt Together

Dankzij het bundelen van de krachten en een belangrijke financiële bijdrage van de gemeenten en Provincie Gelderland wist de regio eind 2020 samen met ondernemersverenigingen een MKB-deal voor de regio binnen te halen. De deal Sm@rt Together is ingediend door de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen (Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar), de provincie Gelderland, The Economic Board, Rabobank, RCT Gelderland, RvN@ en diverse Ondernemersverenigingen. Namelijk: VNO-NCW Midden, OKA, Lindus, Veron, ECN, OCO en StaB.

Ilko Bosman, voorzitter VNO-NCW Midden regio Arnhem-Nijmegen en lid van The Economic Board zegt over de samenwerking: “Ik ben het meest trots dat we hele concrete resultaten hebben waar ondernemers niet straks maar vandaag mee aan de slag kunnen en dat we dit bereikt hebben door gezamenlijk op te trekken als ondernemers en overheid. Meer inzetten op digitalisering voor ondernemers is van groot belang, maar ook complex omdat iedereen daarbij een andere behoefte heeft. De MKB-deal was hiervoor een perfect instrument, omdat het ons in staat stelde ondernemers individueel te kunnen helpen met een voucher. Zij konden daarmee rondom een digitalisering een stap zetten die bij hun behoefte aansloot. En daarmee hebben we voor de hele regio digitalisering naar een hoger plan kunnen tillen.”

De volgende stap: samen werken aan de digitalisering van je onderneming

De komende maanden wordt de tweede stap van het programma ‘het samen werken aan je bedrijf!’ uitgerold. Door uitwisseling van ervaringen met andere mkb’ers in uiteenlopende sectoren en inspiratie van experts wordt er gericht gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de mkb-onderneming. Een kleine groep van 8 ondernemers komt 4 keer bij elkaar. In deze sessies vindt veel uitwisseling plaats en is veel aandacht voor de uitdagingen van de ondernemer. Een ondernemer kan onder begeleiding van een expert en collega-ondernemers concrete stappen zetten naar de toekomst.

Helga Witjes, Gedeputeerde Provincie Gelderland, Mobiliteit, Economie en Innovatie, is blij met het animo. Witjes vertelt: “Goed om te zien dat er zoveel bedrijven zijn die de stap zetten om hiermee aan de slag te gaan. We dragen als provincie hier dan ook graag aan bij. Ik ben dan ook blij dat er zich al zoveel bedrijven hebben aangemeld. De MKB-deal helpt bedrijven digitalisering te gaan gebruiken in het eigen bedrijf. Dit vormt een mooie aanvulling op onze afspraken met de DWAN, de Digitale Werkplaats Arnhem-Nijmegen. Daar koppelen we studenten aan bedrijven met vragen over digitalisering.”

Wilt u als ondernemer nog aan een sessie deelnemen? Meld u dan aan via de website van Sm@rt together.