Chirurgen in Radboudumc opereren nauwkeuriger met Anatomy Projector
Chirurgen kunnen met behulp van de Anatomy Projector veel nauwkeuriger opereren. Het apparaat werd ontwikkeld in het Nijmeegse Radboudumc en is gebaseerd op augmented reality-technologie. Daarmee kunnen de artsen bijvoorbeeld bloedvaten projecteren tijdens een operatie, zodat zij met nog meer precisie ingrepen kunnen verrichten.
Chirurgen moeten soms op microscopische schaal operaties uitvoeren. Daardoor is het voor de chirurg soms lastig om medische informatie van een beeldscherm naar de patiënt te vertalen. Dr. Stefan Hummelink bedacht een oplossing voor dit probleem. Als student Technische Geneeskunde deed hij zijn afstudeeronderzoek bij het Radboudumc op de afdeling Plastische chirurgie. In die periode – we hebben het over 2012 – bouwde hij in zijn schuur een prototype voor wat nu de Anatomy Projector is.
Gebruik bij borstoperaties
Waar augmented reality op dat moment nog in de kinderschoenen stond, is het apparaat inmiddels doorontwikkeld tot een formaat vergelijkbaar met een dikke tablet. In het Radboucumc maken ze wekelijks gebruik van de innovatie van Hummelink. De Anatomy Projector vindt zijn gebruik bij de daar uitgevoerde borstoperaties.
Hummelink: “Het principe van projected augmented reality was destijds vernieuwend en hebben we kunnen patenteren. Bij een borstreconstructie wordt er een zogenaamde vrije lap gehaald. Huid en vet, gevoed door een bloedvat, wordt onder de microscoop bij de borst weer aangehecht. Het is van belang om de aanvoerende bloedvaten te sparen, anders mislukt de operatie.”
Bloedvaten projecteren zonder AR-bril
Met deze Health- & Hightech-innovatie is het mogelijk om op de huid precies te laten zien waar deze bloedvaten zich bevinden. Ook kan het apparaat de lymfeklieren van een patiënt tonen. Dat is bij elke patiënt verschillend. Deze informatie wordt gehaald uit een CT-scan, op basis waarvan een 3D-plan wordt gemaakt. Vervolgens krijgt de patiënt markers op de huid en tijdens de operatie komt het 3D-plan op het lichaam. “Dit geeft extra informatie aan de plastisch chirurg en het team er omheen”, legt Hummelink uit.
Ook als de projector beweegt, blijven de beelden correct op de patiënt weergegeven. Hierdoor kan de plastisch chirurg effectiever en efficiënter werken. Een ander voordeel is dat de chirurg geen AR-bril nodig heeft en dat iedereen in de operatiekamer mee kan kijken naar de projectie. In 2017 ontving Hummelink financiering binnen het Demonstrator-programma van NWO om de projector verder te ontwikkelen.
Potentie van Anatomy Projector
De Anatomy Projector is onlangs geselecteerd voor de Venture Challenge van NWO. Hiermee krijgen startende ondernemers hulp om hun product of dienst op de markt te brengen. Binnenkort wordt een businesscase opgezet. En het product wordt voorgelegd aan potentiële investeerders. Hummelink hoopt dat er een bedrijf komt om het product verder te ontwikkelen en uiteindelijk naar de markt te brengen. Zelf wil hij graag oplossingen blijven bedenken voor de zorg vanuit een academisch ziekenhuis. “Hier zie je namelijk precies waar artsen tegenaanlopen en waar je de zorg verder kunt verbeteren.”
Nu gebruikt men de Anatomy Projector nog uitsluitend bij borstreconstructies. Volgens Hummelink heeft de technologie echter nog veel meer potentie. “Naast bloedvaten, spieren, pezen of zenuwen, kan je ook andere informatie op het lichaam projecteren.” Hier is echter ook meer onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. “Ik hoop ook dat de Venture Challenge waar we binnenkort mee van start gaan een succes wordt, en dat investeerders of bedrijven die interesse hebben zich gaan melden. Projecties in de operatiekamer hebben namelijk de toekomst!”
Bron: Innovation Origins