Teleon Surgical ontwikkelde bijzondere implanteerbare lenzen: ze zijn multifocaal. Dat is een hele vooruitgang voor de patiënten, die voorheen na een staaroperatie maar op één sterkte konden zien. Het vernieuwende bedrijf uit Rheden ontvangt op 19 mei de Parel-award uit handen van locoburgemeester Gea Hofstede en The Economic Board-directeur Rijn Platteel.
→ Lees hier meer over Parel Teleon
Locoburgemeester Hofstede: “Ik ben verheugd dat een bedrijf als Teleon in de gemeente Rheden is gevestigd. Het is een bedrijf waar we als regio trots op kunnen zijn. Het bedrijf voldoet op alle fronten aan de lokale en regionale ambities, zoals het vergroten van duurzame bedrijvigheid. Met hun moderne productie- en onderzoeksfaciliteit in Spankeren dragen zij bij aan de werkgelegenheid en het versterken van de Health sector in de regio Arnhem-Nijmegen”.
Ook John van Sambeek, civic entrepreneur Health & High Tech bij The Economic Board, is erg blij met Teleon: “Het is erg goed voor de Health-sector dat een dergelijk innovatief bedrijf gehuisvest is in Lifeport.”
Specialist in multifocale lenzen
Teleon Surgical ontwikkelt en produceert intra-oculaire lenzen. Dat zijn lenzen die geïmplanteerd worden en de eigen lens vervangen. Mark Lansu, CEO van Teleon, vertelt dat het bedrijf multifocale lenzen maakt. “Onze lenzen zijn bedoeld voor patiënten met staar. De natuurlijke ooglens vertroebelt en moet dan vervangen worden. Dat gebeurt normaal met een monofocale lens, waardoor patiënten moeten kiezen: wil je bijziend of verziend worden?”
Die keuze is verleden tijd met de lenzen van Teleon. “Onze innovatie maakt het mogelijk om na de staaroperatie zowel dichtbij als veraf goed te zien. Patiënten staan dus niet meer voor een moeilijke keuze.”
Onafhankelijke ontwikkelaar
Teleon Surgical heeft veel bedrijfsprocessen in eigen hand gehouden en is daardoor één van de laatste onafhankelijke ontwikkelaars van implantaatlenzen. In totaal werken er 150 mensen voor het bedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor de R&D en de productie. Dat is volgens Van Sambeek een van de grootste pluspunten van het bedrijf. “Omdat het bedrijf deze twee processen combineert, kunnen zij echte impact realiseren en een verschil maken op het gebied van intra-oculaire lenzen. Patiënten kunnen vertrouwen op 30 jaar ervaring en expertise in de wereldwijde IOL-industrie.”
Duurzame inzet voor een gezonde toekomst
In 2019 heeft Teleon een nieuw bedrijfspand geopend dat helemaal duurzaam is gebouwd. Geen gas, maar warmtepompen. Het is een van de manieren waarop het bedrijf laat zien maatschappelijk betrokken te zijn. Dat is volgens Lansu een van Teleons drijfveren: “We hechten veel waarde aan onze omgeving. We willen graag mensen helpen, nu en in de toekomst. Om dat te realiseren, moeten we bijdragen aan die gezonde toekomst. Alleen focussen op omzet en winst draagt daar niet aan bij. Aandacht voor mens en milieu zijn daarom vast onderdeel van de doelstellingen van Teleon.”
Het nieuwe pand is ook de plek waar de Parel wordt uitgereikt. Al het personeel is aanwezig en The Economic Board krijgt een rondleiding. “We hebben de opening van het gebouw nog niet kunnen vieren, dus dit is het eerste evenement op de nieuwe locatie!”
Achttiende Parel met nieuwe naam
Het was inmiddels de achttiende keer dat de The Economic Board de Parel-award uitreikte. Nadat deze jarenlang door het leven ging als ‘Parel van de Regio’ is de naam dit jaar omgetoverd tot ‘Parel van Lifeport’. De prijs heeft daardoor een sterkere verbinding met het gezonde en duurzame leven, waar deze regio voor staat.
De andere Parels werden gewonnen door: Koffiebranderij Peeze, TropIQ Health Science, Plant-e, KraftHeinz Company, ParkinsonNet, Allego, Stichting Diverzio, Slim Opgewekt, Sportcentrum Papendal, HyGear, Food and Cognition, Von Gahlen, Barenbrug, Noldus IT, Elestor, Royal Eijkelkamp en Thirona.