Feestje voor vijfjarig OnePlanet Research Center
Duurzame technologie voor een betere toekomst
Wie jarig is, geeft een feestje. Het vijfjarige OnePlanet vierde dat feestje met een lustrumevent op 3 april, op het Arnhemse Industrie Park Kleefse Waard. Medewerkers en stakeholders uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid keken terug op de resultaten tot nu toe, kregen demonstraties van ontwikkelde producten en blikten vooruit op een zonnige toekomst.
OnePlanet is een hoogtechnologisch innovatiecentrum op het gebied van landbouw, voeding en gezondheid. Bij OnePlanet werken wetenschappers en ingenieurs samen met het bedrijfsleven aan innovaties die bijdragen aan een betere wereld.
Halfgeleiderindustrie
Liesbeth Luijendijk, directeur AgroFood & Environment bij OnePlanet: “Het begon allemaal met een ‘university challenge’ van de provincie Gelderland in 2018. Daar sloeg het Belgische onderzoekscentrum imec, wereldleider in onderzoek voor de halfgeleiderindustrie, op aan. imec was op zoek naar sterke partners in het domein van landbouw, voeding en preventieve gezondheid.
De provincie had er wel oren naar om zo’n hightech-partner naar Gelderland te halen. Zij suggereerde imec eens te gaan praten met Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit en Radboudumc. Dat was het begin van OnePlanet.”
Innovatieve en internationale setting
Thomas van Uden, business development-manager voor het mkb: “Je zou kunnen zeggen: er gebeurt wereldwijd en ook in Nederland al veel toonaangevend onderzoek binnen de domeinen landbouw, voeding en gezondheid. Wat voegt OnePlanet daaraan toe?
Dankzij imec beschikt OnePlanet Research Center over de nieuwste chip- en digitale technologieën om een samenleving te creëren waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam voedsel. In een innovatieve en internationale setting werken specialisten met verschillende skills samen aan oplossingen die een grote bijdrage kunnen leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen. En dat is wél uniek.”
Inslikbare sensorpil
“Vijf jaar OnePlanet is een mooie aanleiding om even stil te staan bij de grote en kleinere successen van het afgelopen lustrum,” aldus Liesbeth Luijendijk. “Op het gebied van gezondheid hebben we bijvoorbeeld een inslikbare sensorpil ontwikkeld die metingen kan doen in het maagdarmkanaal. De eerste studies bij gezonde vrijwilligers hebben al plaatsgevonden. Dat is gelukt door sensor- en chipexperts te koppelen aan gezondheidswetenschappers, klinische experts en zorgprofessionals. Met deze pil kunnen we verteringsprocessen – en op termijn mogelijk ook darmontstekingen – in kaart brengen.”
Snackgedrag
In een ander project dat tot de verbeelding spreekt onderzocht OnePlanet het verband tussen stemming en eetgedrag, met name het snackgedrag in het dagelijks leven, zoals op het werk. Dat gebeurde met behulp van de Snackbox.
Thomas van Uden: “Met deze box kun je nauwkeurig meten wat deelnemers tussen de maaltijden door eten en drinken. Via draagbare sensoren en korte vragen op hun smartphone kun je de koppeling leggen met wat mensen op dat moment doen en hun snackgedrag positief beïnvloeden. Dit levert veel nieuwe inzichten op over de effecten van eetgedrag op stress, gezondheid en bijvoorbeeld alertheid tijdens het werk.”
OpenEducation
Wat zijn na vijf jaar de wensen en dromen voor de toekomst? Directeur AgroFood & Environment Liesbeth Luijendijk: “Sinds onze start in 2019 zijn we flink gegroeid, hebben we kantoren in Wageningen en Nijmegen en een nieuw lab, zien we veel mooie onderzoeksontwikkelingen in onze innovatieprogramma’s, bloeit het OpenEducation-programma en werken we samen met het mkb in de regio.
Op het gebied van onderzoek zou het geweldig zijn als de inslikbare sensordarmpil betaalbare technologie wordt. Nu is één pil nog te duur om een alternatief te zijn voor het huidige bevolkingsonderzoek. Maar chips en sensoren worden steeds kleiner en goedkoper, dus als die nog meer miniaturiseren… wie weet.”
Samenwerken zit in ons DNA
Thomas van Uden, tot slot: “OnePlanet is internationaal gericht. Maar we zijn diep geworteld in Gelderland. Dus maken we de connectie met de Gelderse arbeidsmarkt, het Gelderse bedrijfsleven en de Gelderse bedrijfsnetwerken. Samenwerken zit in ons DNA. We zijn daarom graag in contact met opleidingen, (mkb)bedrijven en andere organisaties, zodat we samen kunnen verkennen hoe we met baanbrekende digitale oplossingen nog meer impact kunnen maken en gezamenlijk kunnen bijdragen aan een betere wereld voor iedereen.”