ARNE: slimme software helpt bij opvang ernstig zieke baby’s

ARNE: slimme software helpt bij opvang ernstig zieke baby’s

Als een baby in nood is na de geboorte, bijvoorbeeld bij een vroeggeboorte of als er ernstig zuurstoftekort is, moet het medisch team snel en levensreddend handelen. Een nieuwe tablet met slimme software kan daarbij helpen. Dit is bedacht door ARNE, een spin-off van het Radboudumc.

 

De eerste minuten zijn essentieel voor een baby met een slechte start. “Natuurlijk zijn er richtlijnen die vertellen wat je moet doen”, vertelt Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. De Newborn Life Support (NLS) richtlijn biedt een overzicht van hoe je moet handelen als er een baby wordt geboren die er slecht aan toe is. “Maar in een acute situatie is er geen tijd om zo’n richtlijn er rustig op na te slaan”, zegt Antonius, die ook NLS-trainer is.

ARNE Software

Een impressie van ARNE, via Innovation Origins.

“Als een baby geen hartslag heeft, gebeurt er ontzettend veel tegelijk. Je moet reanimeren, medicijnen toedienen en een infuus inbrengen. Daarnaast moet je het team coördineren en anticiperen op de volgende stappen. Er is als het ware een cognitieve overload, hoe ervaren je ook bent als team in de opvang van ernstig zieke baby’s.” In meer dan de helft van dit soort situaties wordt er weleens een stap overgeslagen. Soms wordt de tijd uit het oog verloren, of wordt er op een andere wijze afgeweken van de richtlijn, is gebleken uit verschillende studies.

ARNE geeft sturing

Om de opvang van deze babydoelgroep te optimaliseren, ontwikkelde Antonius een tablet met slimme software die het team meeneemt in de richtlijn: ARNE. Een algoritme bepaalt aan de hand van de vitale parameters van de pasgeborene welke volgende stap het team moet nemen. Die parameters zijn bijvoorbeeld de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. “ARNE maakt de opvang overzichtelijker. De software neemt de besluitvorming niet over, maar geeft wel sturing en laat zien wat de volgende stap is.”

ARNE wordt in een simulatiesetting al langer gebruikt in het Radboudumc. Uit de studie die is gedaan, blijkt dat het team minder vaak afwijkt van de richtlijnen en dat er -nog belangrijker- minder essentiële stappen worden gemist. ARNE is inmiddels ook goedgekeurd om in te zetten bij patiënten.

Naar de markt

Onlangs ontving ARNE financiering van Oost NL en venture builder NLC om het ‘Electronic Decision Support System’ verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+, een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland. NLC is sinds 2019 betrokken bij ARNE als medeoprichter van het bedrijf. NLC verstrekte al eerder via hun Momentum-fonds de eerste financiering tijdens de opstartfase.

→ Ook interessant: Chirurgen in Radboudumc opereren nauwkeuriger met Anatomy Projector