INNOVATE meet-up: de kansen, uitdagingen en gevaren van AI

INNOVATE meet-up: de kansen, uitdagingen en gevaren van AI

Wilt u weten hoe Artificial Intelligence (AI) weer voor zicht kan zorgen bij mensen die blind zijn? Tijdens de INNOVATE meet-up over AI vertelde Jaap de Ruiter van Steveninck, promovendus Biophysics, over het implantaat dat het Donders Instituut hiervoor ontwikkelt.


Op 23 maart kwamen in de Lindenberg meer dan 300 mensen bij elkaar om zich te laten inspireren door AI. Lifeport heeft een hoop te bieden als het gaat om AI. Wat nu precies? En waarom is AI de belangrijkste innovatie van dit moment? Deze vragen kwamen aan bod op INNOVATE, het event dat samen met de Radboud Universiteit, The Economic Board en met verschillende andere partners werdgeorganiseerd.

AI en …

Eva Eikhout modereerde de avond. Ze presenteerde de meet-up en interviewde alle sprekers. Monique Esselbrugge, wethouder Economische zaken en lid van The Economic Board introduceerde de avond en hoopt dat iedereen net zoals zij de verwondering gaat voelen.

… verantwoordelijkheid

Dan is de beurt aan de eerste spreker: Pim Haselager, professor Societal Implications of AI & Cognitive Neuroscience. Haselager ervaart een tweeslachtig gevoel wanneer het over AI gaat. Enerzijds gebeuren er ontzettende mooie dingen met kunstmatige intelligentie. Anderzijds hebben we een technologie ontwikkeld die we niet altijd begrijpen en verantwoordelijk hanteren. Na toelichting te geven over het brein, vertelt Haselager meer over supercomputers en zelflerende machines.

We krijgen te maken met machines die onze capaciteiten overstijgen. De machines leren op basis van alle informatie die ze ontvangen. Alleen weten machines niet waarom ze iets uitvoeren. Zo zijn de zelflerende programma’s AlphaGo en AlphaZero in staat de beste menselijke Go-spelers te verslaan. Maar weten niet waarom winnen of verliezen goed is. Daarom concludeert Haselager: “Het is belangrijk dat we morele supportsystems gaan ontwikkelen. De macht die we ons verschaffen met kunstmatige intelligentie is enorm aan het groeien. En hoe meer macht we hebben, hoe groter ook onze verantwoordelijkheid is om die goed te gebruiken.”

… energie

Aan de ene kant kan de energietransitie niet snel genoeg gaan voor Frank Kreuwel product owner Alliander en promovendus Wageningen University & Research. Anderzijds zorgt de snelheid van de energietransitie voor uitdagingen bij Alliander. Kreuwel vertelt over de toepassingen van AI bij Alliander.

Het bedrijf gebruikt kunstmatige intelligentie om energieprofielen te voorspellen. Vier keer per uur maakt het systeem er een voorspelling voor alle stations en kritische punten in het net. Hierdoor kan Alliander de kabels en spullen die ze al bezitten beter benutten. Verder zet het bedrijf kunstmatige intelligentie in op andere vlakken. Kreuwel vertelt: “Wij gebruiken beeldherkenning op foto’s om onderhoud van meterkasten te controleren. Bovendien genereert AI nieuwe netontwerpen voor nieuwe wijken. En controleert AI welke componenten toe zijn aan vervanging.”

… zicht

In de wereld zijn er meer dan 40 miljoen mensen blind. Hier willen ze op het Donders Instituut iets aan doen. Jaap de Ruiter van Steveninck, promovendus biophysics, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour vertelde meer over het gebruik van AI om weer zicht te creëren. Het Donders Instituut werkt samen met honderden wetenschappers uit Nederland en andere landen om een implantaat te ontwikkelen. Dit moet ervoor zorgen dat blinde mensen weer iets gaan zien. Maar er is er nog veel te testen.

De Ruiter van Steveninck vertelt: “Het implantaat zorgt ervoor dat mensen weer lichtstipjes zien. Maar hoe breng je nu dingen over in deze complexe wereld? Dit kan met behulp van kunstmatige intelligentie. Door AI kan er goed gesegmenteerd worden. Algoritmes kunnen nauwkeurig kiezen welke informatie relevant is voor de gebruiker. En verwerken dit in een stippenbeeld.”

… duurzaamheid

Verder vertelde Jeroen Jansen, universitair hoofddocent Analytical Chemistry aan de Radboud Universiteit, meer over AI in combinatie met duurzaamheid. Hoe kunstmatige intelligentie ons kan ondersteunen in verantwoorde consumptie van kip. Een sensor in combinatie met AI modellen kan informatie over de kipfilet geven. Zo kan AI bepalen of de kipfilet gemarineerd is en welk keurmerk deze heeft.

… Metaverse

Berend te Linde, student Digital Art Technology aan de ArtEZ liet zien hoe hij zichzelf heeft gekloond in de Metaverse met AI.

En dichter Jesse Laport rondde de avond af met een gedicht die hij ter plaatse schreef. Benieuwd naar zijn voordacht? Ga naar YouTube en kijk hier de livestream.

Meer weten

In Lifeport onstaan veel mooie innovaties op het gebied van AI. Wilt u meer weten over AI in Lifeport? Neem dan contact met Richard Dobbelmann.