Green Deal IJsseloord I: duurzaam en toekomstbestendig

Green Deal IJsseloord I: duurzaam en toekomstbestendig

Arnhem heeft ambities om haar bedrijventerreinen te verduurzamen en toekomstbestendig
te laten zijn in 2030. Daarom initieerde de gemeente in samenwerking met Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) een Green Deal voor industrieterrein IJsseloord 1.

Begin september 2023 was de officiële ondertekening van deze Green Deal IJsseloord I.
Arnhems wethouder Nermina Kundić, ondernemers, vertegenwoordigers van de Rabobank, VNO-NCW, Hogeschool Arnhem Nijmegen, The Economic Board en StAB ondertekenden de deal.

Deze ondertekening is het startschot voor concrete acties op IJsseloord I. De wensen die ondernemers hebben en de kansen die zij zien, zijn het uitgangspunt. In de Green Deal wordt alles met elkaar verbonden in vier werkgroepen: klimaatadaptatie en vergroening, energie, circulariteit en mobiliteit.

Alarmsysteem

Tycho Tomassen is strateeg bij The Economic Board en was blij met de hoge opkomst bij de ondertekening. “De meeste bedrijven hebben er bijvoorbeeld voor getekend om hier een Smart Energy Hub (SEH) te maken, om met elkaar de aansluitcapaciteit uit te wisselen.”

Hij beschrijft hoe hard zo’n aanpak nodig is: ”Het hier gevestigde La Coquerie gebruikt veel ovens voor het bakken van biologische quiches en pie’s. Toen ze overstapten van gas naar elektriciteit, hadden ze niet genoeg capaciteit. Ze ontwikkelden zelf een alarmsysteem dat gaat loeien als ze bijna aan hun maximum capaciteit zitten. Dan gaan de ovens uit of zachter. Dit bedrijf was een van de aanjagers van het samenwerken op energiegebied.”

Tomassen licht de rol van de board toe: “Wij speelden een verbindende en stimulerende rol en ondersteunden de lobby voor financiering en beleid.”

Betrokken partijen bij de Green Deal

Peeze, BEA vastgoed, Baptist, Fitwinkel Nederland, Mc Donalds, La Coquerie, Bochane, Anac Nederland, Brixa Vastgoed, Joop Arendsen BV, Innocare, Wicke Auto bv, Multicopy, Brillux, Zurich Group, DTT, ATP, Boekhorst, StAB, Gemeente Arnhem, VNO/NCW, HAN – University of Applied Sciences, Hogeschool Van Hall Larenstein, Rabobank, The Economic Board.

IJsseloord I

Bedrijventerrein IJsseloord I (15 ha) is een compact bedrijventerrein en telt zo’n 55 bedrijven. IJsseloord heeft gemengde bedrijvigheid met de nadruk op automotive. Een aanzienlijk deel van de bedrijven is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Vlamhoven.
Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) ondersteunt zeven Arnhemse bedrijventerreinen, waaronder IJsseloord I, en treedt namens hen naar buiten.