“Een practoraat kan voor een versnelling in de energietransitie zorgen”

“Een practoraat kan voor een versnelling in de energietransitie zorgen”

ROC Nijmegen campusbaan

Mbo’ers spelen een sleutelrol in de energietransitie. Dat hoef je Peter van Mulkom, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Nijmegen en lid The Economic Board, niet uit te leggen. De onderwijsinstelling overweegt daarom om een practoraat over energie op te zetten.

Er is steeds meer waardering voor vakmanschap en het mbo stijgt daardoor in aanzien, ziet Peter van Mulkom tot zijn plezier. “Je merkt dat je je hart mag volgen en voor een vak mag kiezen. Het idee dat iedereen naar een hogeschool of universiteit moet verdwijnt langzaam. Je mag er weer zijn als bakker, kapper of kok.”

Ook rondom innovaties zijn mbo’ers broodnodig en dus spelen ze een cruciale rol in de energietransitie, zo geeft hij aan. “De functionele noodzaak van mbo’ers is groot. Niet alleen als het gaat om bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp, maar ook voor de verbinding met het mkb als het om kennis gaat.”

Practoraat
Voor de koppeling tussen het mbo en het bedrijfsleven zijn een aantal jaar geleden practoraten in het leven geroepen. Dat is praktijkgericht onderzoek vanuit mbo-instellingen, als equivalent van het lectoraat op hbo-niveau. De nadruk ligt daarbij op de wisselwerking tussen onderzoek en praktijk. Van Mulkom: “Als je innovaties in de praktijk gaat toepassen en testen, met studenten, docenten en bedrijven, dan ontdek je pas of ze ook echt gaan werken.”

ROC Nijmegen startte de laatste jaren een aantal practoraten. De kans is aanwezig dat er binnenkort één bijkomt die met de energietransitie te maken heeft. “Zo’n practoraat kan echt voor een versnelling zorgen, ook bij mkb’ers. We overwegen om er één op te zetten. Misschien rond energie in het algemeen of meer specifiek rond waterstof als energiedrager. We kijken daar samen met Rijn IJssel naar, onze strategische partner. Maar we zoeken daarbij ook zeker de aansluiting met de HAN, dat heel actief is met de energietransitie. Wat wij eventueel gaan doen mag zeker geen los eindje zijn: het zal altijd in samenspraak gaan met andere onderwijsinstellingen, maar ook met overheden en het bedrijfsleven. Voor een succesvol practoraat heb je plaatsen nodig waar onze studenten geschoold kunnen worden en onderzoek kunnen doen. Ondernemers kunnen daar veel baat bij hebben. Jonge professionals nemen altijd eigen inzichten en specifieke vaardigheden mee.”

Omarmen

Het belang van toegepast onderzoek is groot, legt Van Mulkom uit. “Je kunt heel veel innovaties bedenken, maar die staan of vallen altijd met de praktische toepasbaarheid en het wel of niet omarmen door de professionals die ermee moeten werken.” Hij geeft een voorbeeld vanuit een ander vakgebied. “We hebben een practoraat ‘Technologie in de zorg’. De kracht daarvan zit echt in het wegnemen van drempels voor de professional, die regelmatig een soort angst voor nieuwe technologie heeft.”

“Uiteindelijk heb je in de regio op allerlei niveaus genoeg mensen nodig die dit soort innovaties toe kunnen passen”, sluit hij af. “Practoraten kunnen voor het bedrijfsleven een mooie rol spelen bij het aanboren van nieuwe groepen medewerkers, zoals zij-instromers.”