Verkenningsmissie Marokko
Afgelopen week ging een delegatie vanuit overheid, ondernemers, kennisinstellingen en organisaties in de energiesector uit de regio Arnhem-Nijmegen en grensregio Duitsland op verkenningsmissie naar Marokko. Marokko heeft een rijke geschiedenis van innovatie en hernieuwbare energie en waterstof speelt een steeds grotere rol in onze energietransitie.
Intentieovereenkomst Nederland-Marokko
Vorig jaar ondertekenden Marokko en Nederland, tijdens het bezoek van premier Rutte aan Marokko, een MoU (Memorandum of Understanding) over duurzame energie. In maart van dit jaar presenteerde premier Akhannouch het Offre Maroc, waarin Marokko de beschikbare grond voor groene waterstofontwikkeling en de verschillende verantwoordelijkheden van de betrokken Marokkaanse overheidsorganisaties definieert. En half mei ondertekenden minister Benali en minister Jetten het actieplan als onderdeel van de MoU, waarin concrete activiteiten zijn geïdentificeerd waar Marokko en Nederland samen aan gaan werken op het gebied van groene waterstof.
Het doel van de verkenningsmissie was tweeledig:
– Marokko is bezig met de bouw een gigantisch zonnepark om groene waterstof te produceren. Voor deze ontwikkeling zoeken zij kennis bij ondernemers en kennisinstellingen.
– De regio Arnhem-Nijmegen heeft de komende jaren groene waterstof nodig om de Gelderse industrie te decarboniseren.
Zonnepark
De behoefte aan groene energie voor de productie van groene waterstof is: onvoorstelbaar groot. Daarom moeten er steeds meer energiebronnen worden ontwikkeld en gecreëerd – zoals in Marokko, waar een enorm zonnepark wordt gebouwd. Dit zonnepark was één van de vele hoogtepunten van de door The Economic Board in samenwerking met Eco-Stream georganiseerde delegatiereis. Een bijzondere ervaring dat zowel Marokko en Nederland dezelfde missie en strategie hebben: hoofddoelen van de energietransitie is decarbonisering (het terugdringen van de CO2-uitstoot). Maar er is ook sprake van voortschrijdende #elektrificatie die leidt tot groeiende vraag naar elektriciteit. Die zal uit duurzame bronnen moeten komen, zoals waterstof.
Om de productieprocessen voor hernieuwbare elektriciteit te versnellen, heeft het Ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling zich ertoe verbonden het aantal installaties van hernieuwbare energiebronnen te verdrievoudigen. Marokko zal daarmee ruim vóór 2030 zijn doelstelling van 52% van de geïnstalleerde duurzame energie kunnen halen.
Duurzame samenwerking hernieuwbare energie
Op het programma stond onder meer een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Région Guelmim-Oued Noun, uitwisselingen met het Marokkaanse Investerings- en Exportontwikkelingsagentschap – AMDIE, de UM6P – Mohammed VI Polytechnische Universiteit en het Ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling – Koninkrijk Marokko, de Masen en Université Internationale de Rabat, evenals het IRESEN – Onderzoeksinstituut voor zonne-energie en nieuwe energieën. In het kader van de versterking van de samenwerking tussen Marokko en Nederland en ter uitvoering van het memorandum op het gebied van hernieuwbare energie, stond een ontmoeting met de heer Zakaria Hachlaf, secretaris-generaal van het ministerie, op het programma. Dit was de gelegenheid om de vooruitzichten voor samenwerking en partnerschap te bespreken, met name op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, capaciteitsopbouw, het delen van ervaringen en het ontwikkelen van investeringen op het gebied van hernieuwbare energie en groene economie.
De verkenningsmissie stond in het teken van uitwisselingen met ondernemers en kennisinstellingen, waarbij we de klimaatverandering, de schaarste aan hulpbronnen en het koolstofarm maken van de industrie bespraken en mogelijkheden verkenden voor meer samenwerking bij de import van waterstof. Marokko ondersteunt de ontwikkeling van een duurzame waardeketen en bouwt daarom aan een compleet waterstofecosysteem, inclusief de export van groene waterstof. We gaan meer samenwerken om onze wederzijdse doelen te kunnen realiseren en projecten ontwikkelen die zowel een economische als een sociale impact zullen hebben. Op naar meer! [/vc_column_text]