Save Plastics: de eerste Parel van Lifeport in 2024
Marlous de Bordes en haar man Bram Peters geven de dagelijkse leiding aan Save Plastics. Met hun innovatieve benadering van huishoudelijk plastic afval, Groene Plastic Fabrieken en sociale aanpak is het bedrijf op vele fronten voorloper in de regio.
Dat leverde het team van Save Plastics op 11 juni 2024 de Parel-award op, die werd uitgereikt door Nermina Kundić, wethouder duurzame bedrijven in Arnhem: “De manier waarop Save Plastics omgaat met plastic afval is een voorbeeld voor al die andere organisaties die ook graag bijdragen aan een mooiere wereld. Ze doen dit niet alleen door zuinig om te gaan met grondstoffen, maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. Save Plastics geeft Arnhem extra glans. De toekenning van een Parel Award is dan ook meer dan verdiend.”
Van huishoudafval naar waardevolle grondstof
Save Plastics gaat het liefst voor een wereld zonder plastic. “Maar zolang er nog iedere dag fabrieken gebouwd worden om plastic te produceren, vinden wij dat je er dan maar het beste van moet maken.” En dat doet Save Plastics door te gebruiken wat we al hebben. Het bedrijf ziet ‘huishoudelijk plastic afval’ als waardevolle grondstof voor duurzame producten. Marlous: “Plastic heeft geen goed imago, dus één van onze belangrijkste doelen is om hier een transitie in te maken. Om een bewustzijn te creëren dat we deze bouwstof nodig hebben.”
Save Plastics is zich bewust van de circularity gap. “We krijgen een tekort aan allerlei grondstoffen. Daarin kan plastic een heel goed alternatief vormen voor duurzame producten voor de buitenruimte en woningbouw.” Van steigers en bruggen tot bankjes, lantaarnpalen en picknicksets. “En sinds vijf jaar bouwen we ook woningen van huishoudelijk afval. We hebben de Save Home en Save Cabin ontwikkeld, recreatie- en zorgwoningen. Nu werken we aan de ontwikkeling van een heel mooi huis met een verdieping, genaamd de Save Stee.”
Groene Plastic Fabrieken
Naast het ontwikkelen van producten, heeft Save Plastics een Groene Plastic Fabriek in de regio Arnhem-Nijmegen. Hier doen ze onderzoek naar unieke oplossingen voor moeilijk verwerkbare plastics en folieplastics. Die soorten plastic zijn moeilijk om te scheiden en worden vaak vies ingeleverd. Daarom worden ze doorgaans verbrand. “Dat is ongeveer de helft van het verpakkingsplastic afval in Nederland. Daarom onderzoeken wij in de fabriek hoe we deze plastics wél een nieuw leven geven. Want geen verbranding is ook minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.”
Wereldwijd zijn er nu een aantal Groene Plastic Fabrieken, en meerdere gemeenten in Nederland hebben ook interesse getoond in zo´n fabriek. “We importeren de Groene Plastic Fabrieken naar binnen- en buitenland”, vertelt Marlous. De set-up zoals die in Arnhem-Nijmegen wordt daadwerkelijk gekopieerd op andere plekken. “In het buitenland worden de Fabrieken vaak gekoppeld aan heel mooie sociale projecten.”
Lokale oplossingen voor lokale vraagstukken
Met de Groene Plastic Fabrieken wil Save Plastics het reizen van afvalplastic beperken en dus ook CO2-uitstoot. “Als je mensen lokaal hun eigen restafval laat verwerken, dan heeft dat een hoop positieve impact.” In september gaat het duo bijvoorbeeld naar India, waar ze in tien vissersdorpen langs de kust aan de slag gaan. “Daar gaan we aan de slag met gehandicapte jongeren. Door hen de ‘plastic manager’ van het dorp te maken, geven we ze bestaansrecht. We gaan samen al het vuil in het dorp inzamelen. Zij brengen dat naar de lokale Groene Plastic Fabriek en krijgen daar geld voor. Zo zetten we ze in hun kracht.”
Educatie en sociale aspecten
Ook in Nederland speelt het sociale element een grote rol voor Save Plastics. Ongeveer de helft van hun medewerkers had een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee heeft het bedrijf de hoogste sociale bedrijfscertificering in Nederland, PSO-prestatieniveau trede 3.
Save Plastics rolt daarnaast educatieve projecten uit, op Nederlandse scholen én scholen in het buitenland. “Zo leren we mensen dat ze echt iets kunnen maken van huishoudelijk afval. Hier verbranden we 60% van ons afval en in het buitenland is dat nog veel meer. Daar maken wij nieuwe producten van.”
Impact op de regio
Het bedrijf bestaat al bijna 35 jaar. “Het ontstond uit idealisme van Brams vader, Gerard. Die recyclede in de jaren 80 landbouwfolie tot grondstof. Hij was daarmee heel vernieuwend bezig, maar maakte er nog geen producten van.” Toen Bram het overnam, is het bedrijf geworden tot wat het nu is. “We zijn circulair koploper in Nederland.”
En dat is ook fijn voor de regio. “We leiden mensen hier op. Mensen komen vanuit de hele wereld naar deze regio toe. Daarmee maak je ook als Arnhem-Nijmegen een naam, dat je innovatief en van betekenis bent.”
De 22e Parel-award winnen
“We zijn heel dankbaar voor deze award”, geeft Marlous aan. “Maar we geven ook graag alle credits aan ons team, want zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn.” Het ondernemersechtpaar hoopt met de winst anderen weer te inspireren. “We zijn en voelen ons ook echt een trots bedrijf uit de regio. We maken impact op het gebied van duurzaamheid, sociale innovatie en awareness, en zijn blij dat de wethouders en The Economic Board daar zo betrokken bij zijn. Zo staan we samen voor een gezondere wereld!”
Toekomst
Save Plastics zit niet stil: het bedrijf is op allerlei fronten en met veel andere bedrijven bezig met innovaties. “Het uitrollen van de Groene Plastic Fabriek… het uitrollen van onze producten… we willen de samenwerking met de regio en gemeenten verdiepen…”, somt Marlous op. Veel plannen, maar de achterliggende droom blijft hetzelfde: “Een wereld zonder plastic waarin iedereen zichzelf kan zijn.”