Lifeport Festival Circulair 2023: Voedsel en zorg
Op 26 juni is de tweede editie van het Lifeport Festival Circulair in het Radboudumc Experience Center. Het thema dit jaar: Voedsel en zorg.
Mkb’ers, studenten, bestuurders, docenten en alle andere professionals die zich bezighouden met circulariteit, komen er om te ontmoeten, kennis te delen en te bouwen aan een duurzamere economie.
We lichten met interim-directeur Martijn de Haas een paar interessante onderdelen uit het programma en vertellen wat je kunt verwachten op onze eigen stand.
Het festival
Het uitgebreide interactieve programma biedt presentaties, een rondleiding door Radboudumc Health Innovation Labs, een pitchkans voor start-ups bij interessante partijen en studenten die vertellen over de living labs waarin ze werken aan echte opdrachten van bedrijven.
Mkb en nieuwe wetgeving rond duurzaamheid
De Haas is verheugd over de grote belangstelling vanuit het mkb: “Er komen veel ondernemers op het festival af, bijvoorbeeld voor de workshop over de nieuwe wetgeving rond duurzaamheid: de CSRD. Koos van Wagenveld van de HAN is expert op dit gebied en vertelt hoe je zo’n verplichte rapportage straks moet doen. En hij geeft nog meer tips en tricks, daar hebben ondernemers echt iets aan.”
Programma-onderdeel: CSRD, rapporteren over duurzaamheid.
Het verfproject
Waar hij ook enthousiast over vertelt is het zogenoemde verfproject, dat aan bod komt in een sessie over wat je tegenkomt zodra je een hele keten wilt verduurzamen. “Dit project is net afgerond, dus we kunnen de resultaten vers van de pers delen op het festival. Het bleek dat verfresten nog maar heel weinig gerecycled worden, terwijl we een verf-recycle-bedrijf hebben in Beuningen. Bij het project werd in twee dagen maar liefst 2500 liter verf ingeleverd!”
Niet alleen bij het verwerken van verf, ook bij het recyclen van andere reststromen stuit je op barrières door de hele keten heen. Bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving en vergunningen. Het is interessant voor ondernemers om van een project als dit te leren hoe je daarin verder kunt komen. Maar ook voor lokale overheden geeft het interessante informatie over wat er moet veranderen om de transitie naar circulariteit sneller te laten verlopen.
Programma-onderdeel: Kennisboost Wetgeving
Voedseltrends
Ook noemt De Haas de mkb-clusters voedsel binnen RvN@. Daarin delen ondernemers inzichten en kennis en pakken ze samen projecten op. Op dit festival gaan er een aantal in op voedseltrends: waar beweegt bijvoorbeeld de eiwittransitie naar toe, hoe gaat het met vleesvervangers en revolutionaire verpakkingen?
De Haas legt uit wat de waarde is van zo’n samenwerking tussen bedrijven, die elkaar net zo goed als concurrent zouden kunnen zien. “In zo’n cluster gaan bedrijven samenwerken, ook is er een koppeling met overheden voor bijvoorbeeld het regelen van bedrijfsruimte. Of de bedrijven ontwikkelen samen een intercompany traineeship bij verschillende bedrijven in de regio, zodat pas afgestudeerden een goede plek vinden in de regio en niet te snel vertrekken naar het Westen.”
Programma-onderdeel: Ondernemers in trending food
The Economic Board: zet jezelf of een ander op de kaart!
Op het festival vind je in het Productpark de nieuwste circulaire innovaties uit de regio. Ook The Economic Board is er aanwezig met een stand. Bij ons ontdek je op een interactieve kaart alle bedrijven en organisaties in Lifeport die bezig zijn met duurzaamheid of circulariteit.
Mis je nog een vermelding, bijvoorbeeld die van je eigen organisatie, of zie je informatie die beter kan? Meld het ons ter plekke en de kaart krijgt een update met jouw input.