Op bezoek bij duurzame en sociale bakker Trash’ure taarten
Het is de week van de circulaire economie, wat een goed moment om regionale bedrijven in het zonnetje te zetten die werk maken van circulariteit! Op maandag 12 maart ging ik daarom op bezoek bij Trash’ure taarten, waar ik behalve een enthousiaste rondleiding van eigenaar Anton van Kooij óók een heerlijke taart kreeg, waar we met het hele team van The Economic Board heerlijk van snoepten.
Trash’ure taarten oprichting
Anton van Kooij en Jeanne van Ittersum startten in 2018 deze bijzondere bakkerij in Nijmegen, waar ze werken met producten die anders weggegooid zouden worden. In zes jaar tijd groeide hun klantenbestand flink en verhuisden ze twee keer naar een groter pand.
Vanuit het pand aan de Cargadoorweg in Nijmegen leveren ze aan 37 vaste organisaties, waaronder veel horecabedrijven. Daarnaast leveren ze voor grotere zakelijke bijeenkomsten en kun je als particulier terecht in de webshop. Daarnaast staat Anton in de zomer vaak tot laat in de keuken om bruidstaarten te bakken. Voor een bestelling van een paar duizend gebakjes draaien ze hun hand niet meer om!
Anton en Jeanne laten hun nieuwe stek zien, waar nog volop verbouwd wordt. Sinds de intrek in augustus is de bakkerij al volledig verbouwd, nu is de winkel aan de beurt. Anton vertelt trots dat hij het meeste zelf doet, en dat hij óók hierbij circulair te werk gaat. Waar mogelijk kiest hij voor het hergebruik van materialen en voor duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld een volledig te hergebruiken tussenwand, die de leverancier op termijn weer terugkoopt.
Voedselverspilling tegengaan
De verschillende opslagruimtes en koelcellen staan vol met grote partijen ingrediënten voor gebak en brood. Veelal gered van de afvalberg. Zo staat bovenop een stelling een stapel van tientallen dozen met potten olijven erin. Nog zeker anderhalf jaar houdbaar, maar nét niet geschikt om olijventapenade van te maken en dus afgekeurd door de fabrikant. In een andere ruimte staat een enorm houten krat waar wel een kuub zoete aardappels in ligt, afgekeurd door de supermarkt omdat ze te dun en te klein zijn. In de vriezer liggen grote zakken roomkaas, gered van een faillissement, en in de koeling kratten vol bloedsinaasappels zonder schil; die is al door een regionale fabrikant verwerkt tot limoncello.
Behalve groente en fruit, is voor lekker gebak natuurlijk ook tarwe nodig, suiker, en andere ingrediënten. Ook deze worden waar mogelijk regionaal en duurzaam ingekocht. De tarwe komt bijvoorbeeld van Graangeluk, een tarwekweker uit Wageningen die zich inzet voor méér biodiversiteit en een gezonde bodem.
Anton vertelt dat hij altijd uitgebreid recepten uitwerkt en test voor ze besluiten of ze de aangeboden partijen nieuwe ingrediënten kunnen gebruiken. Dat doet hij niet meer in de avond. Met een vast team van acht medewerkers is dat niet meer nodig. Het bakken van (bruids)taarten en brood doen begeleidende en uitvoerende medewerkers. Zo kunnen Anton en Jeanne zich richten op nieuwe recepten, planning en de administratie.
Naast de vaste personeelsleden, zijn er ook per jaar zo’n 30 nieuwe mensen begeleid aan het werk bij Trash’ure. In samenwerking met het Werkbedrijf werken mensen met een verblijfsstatus mee, waarbij ze ook een leerwerktraject volgen. Dit helpt de mensen bij hun inburgering en zorgt ervoor dat ongeveer de helft na afloop van het traject betaald werk krijgt, bijvoorbeeld bij een horecazaak in de buurt.
Het bezoek
Terwijl ik er ben, wordt er druk gewerkt in de bakkerij. Ik zie dat ervaren medewerkers anderen helpen, dat iedereen werkt op haar eigen niveau, dat er hard gewerkt wordt én dat er tijd is voor een lach.
Aan het einde van mijn bezoek geef ik Anton en Jeanne een mooi pakket bloeiende bollen. Om na de bloei lekker circulair in de tuin te zetten en volgend jaar wéér van te genieten.
Heel veel dank voor de mooie rondleiding Trash’ure, jullie verdienen een dikke pluim in deze Week van de Circulaire Economie!
Door Ruth Klein Witkam, programmamanager Slimme Duurzaamheid bij The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen.