Circulaire Safari in de regio Arnhem-Nijmegen
![](https://theeconomicboard.com/wp-content/uploads/Safari-3.jpg)
Deze week is de ‘Week van de Circulaire Economie’. Tijdens de Circulaire Safari hebben landelijke partners, regionaal talent, mkb en partners uit de regio een bezoek gebracht aan een aantal circulaire koplopers in de regio Arnhem-Nijmegen.
Innovatieve circulaire oplossing
Bij de ARN BV in Weurt vertelde directeur Rutger Jan Pessels over de unieke installatie voor luierrecycling, een innovatieve circulaire oplossing. Ongeveer 8% van ons afval bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal. De ARN verwerkt deze tot twee soorten grondstoffen die onder meer tot autobumpers verwerkt kunnen worden. Sinds de lancering in september 2021 verwerkt ARN 15.000 ton luiers per jaar, als eerste in de wereld die dit op deze wijze doet.
e-waste recyclen
Volgende stop tijdens de Safaritocht was bij Road2Work in Nijmegen, waar handmatig kleine en grote elektrische apparaten worden gerecycled. Deze elektrische apparaten worden door inwoners van Nijmegen en omgeving ingeleverd bij de milieustraat. De apparatuur wordt nagekeken, gesorteerd en data wordt op gecertificeerde wijze vernietigd. Apparatuur welke geschikt zijn voor een tweede leven worden terug op de markt gebracht, naar tweedehands winkels. Het overige materiaal, de gedemonteerde grondstoffen en onderdelen, worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen, waar weer nieuwe producten van worden gemaakt. Uit bijvoorbeeld moederborden kan keer dan 99% van de metalen weer worden terug gewonnen, via een smeltfabriek in Japan.
Road2Work helpt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die werknemersvaardigheden opdoen en waar mogelijk uitstromen naar ander betaald werk in het reguliere bedrijfsleven.
Met natuurlijke materialen modulair bouwen
De volgende stop was bij de circulaire bouwers van mHome in Malden. mHome ontwikkelt geprefabriceerde modulaire gebouwen gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt hierbij is om gebouwen te ontwikkelen die circulair zijn, energiezuinig en comfortabel. mHome bouwt voor woningcorporatie Oosterpoort modulaire biobased sociale woningen, 80% biobased en 15% ‘non-virgin’ oftewel tweedehands.
Tijdelijke woningen (i.v.m. bestemmingsplan), maar voldoen wél aan het bouwbesluit voor permanente woningen. De deelnemers van de safaritocht waren onder de indruk van mooie woningen met een fijn klimaat. Bijzonder dat de binnenkant niet geschilderd mag worden en overal het hout zichtbaar blijft. Een schilderijtje ophangen mag gelukkig wel.
Groene Stationsomgeving
Tot slot naar het ROC-Nijmegen, waar circulair talent uit het onderwijs aan de stad meebouwt in het Living Lab Stationsgebied. Studenten van de HAN university of applied sciences en ROC-Nijmegen werken samen aan oplossingen voor het groen in de stationsomgeving. Het Stationsgebied Nijmegen ondergaat de komende jaren een ingrijpende metamorfose. De eerste resultaten hiervan zijn inmiddels tastbaar. Zo hebben is dankzij onderzoek van de studenten nu meer inzicht in geschikte afvoerroutes voor sloopmateriaal uit het Stationsgebied. De onderzoeken welke worden uitgevoerd dragen direct bij aan een leefbare inrichting van het stationsgebied richting de toekomst.