Symposium Groene innovaties in Lifeport

Symposium Groene innovaties in Lifeport

Oproep

Op 21 maart is het symposium Groene Innovaties in Lifeport, georganiseerd door de helixgroep Lifeport Circular Lab. In de kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein verkennen we samen hoe innovatieve projecten bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze regio.
Hier komen topdeskundigen samen om de nieuwste inzichten te delen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie in de regio Arnhem Nijmegen.

Ruth Klein is programmamanager Slimme duurzaamheid bij The Economic Board en vertelt: “Anderhalf jaar geleden was het eerste symposium van Lifeport Circular Lab bij de HAN. Daar presenteerde de helixgroep drie thematische hubs waarin wordt samengewerkt tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid: Soil Valley, VIA-T en Lifeport@ InnovatieHub Circulair.

Deze keer laten we ons inspireren door drie onderzoekers uit de regio, en verkennen daarna in de drie thematische workshops de potentiële impact van dit onderzoek.

Drie regionale experts

Deze keynotesprekers geven een inleiding op hun vakgebied.

Bernard van Gastel, universitair docent Duurzame Digitalisering aan de Radboud Universiteit, over onderzoek naar de duurzaamheid van softwaregebruik, inclusief de effecten op de maatschappij.

Ute Sass-Klaassen, Lector Duurzaam Bosbeheer bij Hogeschool Van Hall Larenstein, over onderzoek naar herstel en behoud van bossen en verbetering van de verschillende functies van bossen.

Sjors Witjes, Universitair hoofddocent Strategie aan de Radboud Universiteit, over hoe we de energietransitie organiseren.

Vertaling naar de praktijk

Klein schetst hoe de vertaalslag naar de praktijk er vervolgens uitziet: “We gaan met het publiek een vertaling maken van dat innovatieve onderzoek naar de praktijk, de uitvoering. Dat gebeurt dan samen met aanwezige ondernemers, studenten en andere deelnemers.

Een van de sprekers is bijvoorbeeld Bernard van Gastel die onderzoek doet naar AI en IT. Wat betekent de toenemende inzet hiervan eigenlijk voor duurzaamheid? Natuurlijk kun je eindeloos nieuwe  technieken gebruiken om betere analyses uit te voeren, maar het verzamelen, analyseren én bewaren van alle data kost ook heel veel energie. Hoe kunnen we dit goed afwegen?

Bij de briefing van de sprekers gebeurde er meteen iets heel moois, Ute werd direct enthousiast door het verhaal van Bernard. Zij werkt onder meer met sensoren die sapstromen in bomen meten, en realiseerde zich meteen hoeveel data dit oplevert en dus ook wat opslag van al deze data kost. Ik zag ter plekke, in teams, een samenwerking ontstaan. Dit hoop ik ook te zien gebeuren op 21 maart!”

Over de helixgroep Lifeport Circular Lab

“Op dit moment werken we met de helixgroep aan een uitwerking van de Strategische Agenda van The Economic Board.  In deze agenda staan onze ambities voor de komende vijf jaar, deze willen we vertalen naar concrete acties. Een ambitie is bijvoorbeeld om ons thema Slimme duurzaamheid ook te integreren in de drie topsectoren in onze Lifeport regio: Energy, Health en Hightech.

In de helixgroep bedenken we samen wat we moeten doen om dat te bereiken, bijvoorbeeld door het maken van een gezamenlijke onderzoeksagenda, of door te sturen op een verandering in specifieke opleidingen.

Zo’n gezamenlijke agenda van de regio helpt bij het prioriteren en geeft zicht op acties en vormen van samenwerking die we moeten ondernemen. In het kader van deze gezamenlijke agenda organiseren we samen dit symposium.”

Week van de Circulaire economie

Het symposium vindt plaats in de Week van de circulaire economie en is onderdeel van de Circulaire Vierdaagse die de organisatie Lifeport@ elk jaar op touw zet.

Schrijf je hier in voor het Symposium