Jan van Dellen ambassadeur van Living Lab Circulair Regio Arnhem
In juni 24 was de aftrap. Op het eerste Circulair Café bij de Arnhemse Koffiebranderij Peeze werd bekend gemaakt dat de subsidie voor circulaire economie in de regio Arnhem is toegekend. Daarmee gaat het kersverse Living Lab Circulair Regio Arnhem dienen als een katalysator voor circulaire ontwikkelingen in de regio.
De organisatie is een initiatief van Kiemt, VNO-NCW Midden en Gemeente Arnhem. Een indrukwekkende reeks Circulaire Ambassadeurs staat klaar om de circulaire economie in de regio te helpen ontwikkelen. Een daarvan is directeur van The Economic Board Jan van Dellen. Hij vertelt over zijn motivatie om ambassadeur te zijn.
“Voordat ik bij The Economic Board kwam werken als directeur, was ik vier jaar lang wethouder Economie in Arnhem. In die periode kwamen we erachter dat wij heel veel circulaire bedrijven hadden en ook heel veel innovaties. Maar we hadden geen wethouder circulair. Dat ben ik toen geworden. Samen met een team ambtenaren, bedrijven en kennisinstellen maakten wij een plan en creëerden we een visie. We bezochten heel veel circulaire bedrijven en initiatieven.
En als je alleen al in het Arnhemse kijkt, zie je zo veel interessante ontwikkelingen. Ik was verrast over bedrijven als Safe Plastics, dat van afvalplastic gewoon huizen bouwt en bruggen. Of een bedrijfje in Schaarsbergen, Omlab dat met 3D-printing huizen bouwt van afval.
Dat die schaarse grondstoffen weer hergebruikt worden, klein of groot, ik vind het allemaal ongelooflijk belangrijk. Maar het is niet heel erg zichtbaar, er is nog te weinig over bekend.”
Financiering
“Al die initiatieven worstelen allemaal met hetzelfde probleem en dat is financiering. Want je moet veel voor investeren voordat je kunt aantonen dat het ook echt kan werken.”
Van Dellen legt uit hoe het werkt.
De gemeente Arnhem vraagt jaarlijks voor honderden miljoenen per jaar aan opdrachten uit. Bijvoorbeeld voor onderhoud van wegen, lantaarnpalen, tot aan kantoorartikelen. Maar die uitvragen waren destijds helemaal niet circulair geënt. Dus een brug, als die gebouwd moest worden, was een klassieke brug van beton en ijzer, en niet van plastic. In het bestek stond niet dat een brug van plastic kon zijn. De circulaire bedrijven werden hiermee onbedoeld buitengesloten. Men was gewoon niet op de hoogte van deze ontwikkelingen.
“Dat moesten we dus anders gaan doen. We hebben een inkoopportaal in het leven geroepen waarin leveranciers van Arnhem, en de regio, al op voorhand konden aangeven wat ze konden maken in bijvoorbeeld gerecycled plastic. Daarmee hadden we de informatievoorziening al veel beter op orde. De inkopers van de gemeente namen dat ook mee. Dus die leveranciers kregen ook een kans.”
En het ging verder. Men ging toen ook kijken naar zaken die nog niet gemeten werden.
Een mooi voorbeeld is het brood dat er bij de gemeente doorheenging, dat was veel, voor 2000 ambtenaren. Dat werd ook aanbesteed. Het kon zijn dat een bakker uit Amsterdam won. Maar die bakker moest van Amsterdam naar Arnhem rijden en weer terug, wat meer CO2-uitstoot opleverde. De afstand zou dus ook moeten meewegen in zo’n aanbestedingstraject. Een bedrijf dat binnen 10 kilometer zit, zou je bijvoorbeeld hoger kunnen waarderen, want dat geeft minder uitstoot.
“Ik zeg al een paar jaar dat je nu veel moet investeren in duurzaamheid, maar dat het niet lang meer gaat duren voor het de standaard is. Dus in elk project zit straks die circulariteit. Ook in alle thematische clusters van The Economic Board, energy, health, hightech.”
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Van Dellen: “Dat vind ik belangrijk, MVO – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat betekent je ook moet kijken hoe een product tot stand komt en met wie het gemaakt wordt. Neem je ook het onbenut arbeidspotentieel mee? En mensen met een afstand tot arbeidsmarkt? Daar word ik heel enthousiast van, als bedrijven dat ook doen. Neem bijvoorbeeld Hullekes in Arnhem, een circulaire modeontwerper, die topontwerpen maakt van afvalstoffen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Living Lab Circulair Regio Arnhem
Het Living Lab gaat samen met de Circulaire Raad in Nijmegen een deel van een Regio Deal project doen. Samen gaan ze een Triple Helix Ecosysteem opbouwen voor de regio Arnhem Nijmegen.
Van Dellen: “Daarbij hebben een mooi stel ambassadeurs bij elkaar, onder andere medeboardlid Nermina Kundić, wethouder in Arnhem, waarmee we het verschil willen gaan maken. En het gaat niet alleen maar over Arnhem, ook over de regio en uiteindelijk heel Nederland.”