MTSA ontwikkelt en bouwt klantspecifieke cleantech-apparaten, -systemen en -machines. Zo werkt het bedrijf elke dag aan de energietransitie, met cleantech apparatuur en waterstofoplossingen. Voor The Economic Board een reden om de Parel van Lifeport aan MTSA uit te reiken. CEO Loek van Veggel nam de prijs in ontvangst uit handen van burgemeester Ahmed Marcouch.

 

      → Lees hier meer over Parel MTSA Technopower

“Vanuit Arnhem helpt MTSA de hele wereld aan milieutechnische oplossingen. Dwars door alle crises en andere tegenvallers heen”, vertelt burgemeester Ahmed Marcouch. HijParel van Lifeport: MTSA vindt de prijs dan ook erg verdiend. “Onze mbo’ers en hbo’ers zitten op rozen met zo’n veelzijdig innovatief bedrijf in de stad.” Ook civic entrepreneur Marieke Butterhoff vindt het niet meer dan terecht. “MTSA is al jaren aanwezig als een innovatieve en wendbare speler in de internationale technologie en energiemarkt. Maar het bedrijf is haar Arnhemse roots niet vergeten en werkt veel samen met partijen uit de stad.”

Het bedrijf werd 27 jaar geleden opgericht vanuit Shell. Van Veggel: “Er werd een afdeling afgesplitst die pilot plants en apparatuur ontwikkelde om materialen mee te testen. Er kwamen nieuwe klanten bij en een deel van het elektrische bedrijf KEMA werd overgenomen.” Het bedrijf richt zich op drie hoofdtaken.

“We ontwikkelen en bouwen systemen en machines op maat voor onze klanten. Daarnaast ontwikkelen we ook onze eigen producten. Die installeren we dan bij de klant. Dat doen we voor twee markten. Testlaboratoria voor high power en de energietransitie.” Tot slot maakt het bedrijf ook nog onderdelen voor apparaten van bedrijven als ASMI.  Een bedrijf gespecialiseerd in wafer bewerkende machines. Het bouwt en ontwikkelt de machines in Nederland, maar verkoopt over de hele wereld.

Van olie en gas naar schone energie

Als van Veggel naar de wereld van vandaag kijkt, draait het nog veel om energie. “Auto-rijden, vliegen naar vakantie, een warm huis in de winter. We hebben gewoon veel energie nodig in onze huidige manier van leven.”

MTSA heeft jaren gewerkt in en met technologie gebaseerd op olie en gas, maar veranderde langzaam van koers. “We zijn ons tien jaar geleden steeds meer gaan richten op apparatuur met cleantech- en waterstoftechnologie. In dezelfde wereld, maar met hele andere processen.” Van Veggel legt uit dat waterstof interessant is als energiebron op de momenten dat zon en wind wegvallen.

“Die ontwikkelingen versnelden dankzij het Parijsakkoord en onze internationale samenwerkingen. Steeds meer mensen vragen naar schone oplossingen.  En wij willen graag aan die vraag voldoen. Op die manier wordt het langzamerhand gemeengoed en gaan de ontwikkelingen sneller.” Van Veggel legt uit dat MTSA graag aan uitdagingen werkt. “Het klimaat is toch wel de grootste uitdaging die er is.”

MTSA speelt met haar innovaties een rol in de energietransitie. “In Deventer doen we een project waar een elektrolyser in wordt toegepast die wij hebben ontwikkeld en gebouwd. Energie uit zonnepanelen zetten we om in waterstof, die we voeden aan een nieuw-ontwikkelde hybride waterpomp.” Volgens Butterhoff doen ze nog veel meer: “MTSA is een belangrijke partij binnen de energie-hotspot Arnhem én in het Oost-Nederlandse living lab Smart Energy Hubs.”

Het bedrijf is ook bezig met de bouw van een installatie die CO2 uit de rookgassen van een staalbedrijf opvangt. “Met behulp van fermentatie en het toevoegen van groene waterstof zorgen we ervoor dat de CO2 gebruikt kan worden in chemische processen. We zetten het om in een andere stof, zoals alcohol.” Voor het milieu is dat dubbele winst: de CO2 verdwijnt uit de lucht en wordt omgezet naar een grondstof voor de chemie.

Vroeg van de partij

Op het gebied van waterstoftechnologie is MTSA een echte koploper. “Voor de eerste klimaatconventie in Parijs waren wij al bezig om in China de grootste PEM waterstofcentrale ter wereld neer te zetten. We hebben een voorsprong opgebouwd en de mogelijkheden in Nederland zijn bijna eindeloos. Denk aan de staalindustrieën en windmolens.”

Van Veggel is dan ook erg blij met de Parel-award. “Daar ben ik toch best trots op. Het is een duidelijk teken dat je bedrijf wordt gewaardeerd. We hebben ook niet voor deze prijs gelobbyd, wat het extra fijn maakt dat The Economic Board ons werk ziet en erkend.” De Parel-award betekent meer dan erkenning voor MTSA. “We kunnen dit ook als een promotie gebruiken, dat is positief voor onze naamsbekendheid. Terwijl onze klanten en uiteindelijk de samenleving hun voordeel doen met de schone technologie die wij met hen ontwikkelen. Echt een win-winsituatie dus.”

Promotie bij onderwijsinstellingen is niet meer nodig, volgens Ahmed Marcouch: “MTSA staat al jaren klaar om gemotiveerde studenten voor stages en afstudeeropdrachten te begeleiden. En voor alle afgestudeerde studenten, zie ik zó zestien interessante vacatures open staan. Op naar MTSA! Dat is een succesfactor die ze zelf hebben ontwikkeld, meer bekwaam en vernuftig personeel.”

Negentiende keer

Dit was inmiddels de negentiende keer dat de The Economic Board de Parel-award uitreikte. De Parel-award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen. De andere Parels werden gewonnen door: Koffiebranderij PeezeTropIQ Health SciencePlant-eKraftHeinz CompanyParkinsonNetAllegoStichting DiverzioSlim OpgewektSportcentrum PapendalHyGearFood and CognitionVon GahlenBarenbrugNoldus ITElestorRoyal EijkelkampThirona en Teleon Surgical.