Lifeport Scholarship: hulp voor studenten uit Oekraïne, Belarus en Rusland en andere crisisgebieden

Lifeport Scholarship: hulp voor studenten uit Oekraïne, Belarus en Rusland en andere crisisgebieden

Met de oorlog in Oekraïne ontstonden acute problemen voor onze studenten. Ik zeg ‘onze studenten’, maar daarmee bedoel ik studenten uit Oekraïne, Belarus en Rusland die studeren aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Van Hall Larenstein, ArtEZ en de Radboud Universiteit. Studenten die hier al woonden om te werken aan hun toekomst in de internationale economie.

 

De studenten uit Oekraïne hebben heel veel zorgen om hun familie. Maar daarnaast, en dat geldt net zo goed voor studenten uit Rusland en Belarus, zijn er praktische problemen. Niet bij je geld kunnen, je geld dat niks meer waard is, enzovoorts. De kennisinstellingen zelf hebben van alles geregeld om te ondersteunen met psychische hulp, studiehulp en ‘noodhulp’ om boodschappen te kunnen doen of de huur te betalen. Maar een punt wat moeilijker is aan te pakken, is de continue twijfel van deze studenten of ze hun studie af kunnen maken, of ze hier mogen blijven en hoe ze dat volgend jaar gaan betalen.

Om die hele grote zorg over de voortgang van hun studie aan te pakken, heeft The Economic Board ‘Lifeport Scholarships’ in het leven geroepen. Hiermee willen we studenten uit dit conflictgebied, maar ook studenten uit vergelijkbare conflictgebieden elders in de wereld, met studiebeurzen, bijbanen en betaalde stages helpen. Juist hier kunnen we als regio iets betekenen. Vandaag, maar ook in de toekomst. Want helaas maar waar, zijn dit situaties die vaker voor zullen komen.

Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze studenten te helpen en we kúnnen hier ook wat mee. We hebben als regio zoveel te bieden, maar ook veel te winnen. We hebben het over hbo- en universitaire studenten. Slimme, ambitieuze mensen die het lef en de drive hebben gehad om naar Nederland te komen om te studeren. Het is toch eeuwig zonde als zij hun studie niet af kunnen maken? Door hen nu te helpen, behouden we hen voor de economie en de arbeidsmarkt. Bijdragen aan de Lifeport Scholarships is investeren in het human capital van de toekomst.

Wilt u ook een bijdrage leveren ? kijk op: www.lifeport.nl

Rob Verhofstad,
Voorzitter College van Bestuur HAN en lid van The Economic Board