Boardupdate: lobby en Human Capital Agenda

Op de vergadering van The Economic Board in januari kwamen twee belangrijke onderwerpen aan bod. Lobby en lobbydoelen voor de regio Arnhem Nijmegen en de regionale Human Capital Agenda.
Lobby
Als Groene Metropoolregio werkt de regio aan circulariteit en de uitdaging om een groene groei te realiseren. Dat wil zeggen: een groei in wonen, werken en mobiliteit combineren met een ontspannen leefomgeving. De regio zet hiervoor profilering, netwerk en lobby in.
Een goed moment
Met de komst van het nieuwe kabinet en de ondertekening van het Bestuursakkoord regio Arnhem Nijmegen is nu het moment om meer aandacht en steun voor het gebied te vragen. Aan de hand van het coalitieakkoord presenteerde Arnout Smit, adviseur Public Affairs van de Groene Metropoolregio, de lobbydoelen en -aanpak. Deze zijn het resultaat van samenwerking rond de opgaven van de Groene Metropoolregio en de clusters van The Economic Board.
Verstedelijking en bereikbaarheid
De regionale lobbyagenda van de twee organisaties richt zich op Rijk, Duitsland en Brussel. De regio presenteert plannen waaraan Rijk, EU of Duitsland een bijdrage kunnen leveren. Tegelijkertijd laten we het Rijk concreet zien hoe de regio Arnhem-Nijmegen bijdraagt aan landelijke en internationale ontwikkelingen. Daarbij wordt duidelijk wat de benodigde investering van het Rijk is. Zo gaan we als regio voor het Verstedelijkingsakkoord, verbetering van de spoorcorridor Randstad-Arnhem-Ruhr en meer ondersteuning voor clusters en plannen uit de regio via bijvoorbeeld regiodeal(s).
Lobby is inhoud
Voor de clusters Energy, Health en High Tech, Slimme Duurzaamheid en Human Capital verwijzen we in de lobby naar het merk en innovatienetwerk Lifeport. Uitgangspunt hierbij: ‘Lobby is inhoud’.
De boardleden konden zich hier goed in vinden. Ze boden aan om stappen te zetten, de agenda te benutten in hun contacten en om deze in te zetten bij lobbytrajecten. De regio zal ook ontvangsten voor Kamerleden organiseren, waarbij boardleden aansluiten.
De leden onderstreepten het belang van een sterke presentatie van de regio en om dit te doen vanuit de triplehelix-samenwerking.
Regionale Human Capital Agenda
Renate Bouwman, civic entrepreneur arbeidsmarkt bij The Economic Board, geeft een toelichting op de regionale Human Capital Agenda die momenteel voorligt. The Economic Board, Groene Metropoolregio en de provincie Gelderland zetten samen in op een breed gedragen regionale Human Capital Agenda, waar bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden zich aan committeren. Daarbij gaat het erom bestaande initiatieven in de regio te verbinden en waar nodig te versterken, met kennis, ondersteuning en middelen.
Drie thema’s
Deze Human Capital Agenda heeft drie hoofdthema’s:
- Leven Lang Ontwikkelen voor iedereen
- Aantrekken en behouden van talent
- Activeren van onbenut arbeidspotentieel.
Dit is de leidraad voor toekomstige acties en de basis om dit jaar gezamenlijk toe te werken naar een breed gedragen triplehelix-Human Capital Akkoord 2022–2025. In de uitwerking van dit akkoord is het aantrekken van financiering van belang, voor projecten die nodig zijn om tot een goede evenwichtige arbeidsmarkt te komen.
Een goede analyse én de nodige uitdagingen
De boardleden vonden de agenda een goede arbeidsmarktanalyse die duidelijk maakt dat actie nodig is, op de drie genoemde speerpunten. Een aantal boardleden wil zich ook actief inzetten voor de Human Capital Agenda. Ze zien ook de uitdagingen. Wie is ons onbenut arbeidspotentieel? Hoe kunnen we innovatie inzetten om het werk slimmer te doen? Hoe gaan we de aantrekkelijkheid van de regio inzetten?
Enny van de Velden, boardlid en ambassadeur arbeidsmarkt, vult aan dat er in de regio Arnhem-Nijmegen een crisis is op de arbeidsmarkt. Met name in de sectoren Energy, Health en HighTech zijn er te weinig medewerkers met de juiste skills. Dit zijn de sectoren waar veel vraag zal blijven in de nabije toekomst. Om blijvende tekorten tegen te gaan, is actie nodig: als we niets ondernemen, zijn ze over tien jaar nog veel groter. Om- en bijscholing van medewerkers in digitale, technische en zorgskills is een belangrijke focus.