Boardupdate 27 september

De boardvergadering van vrijdag 27 september vond plaats bij de Wageningen University & Research. Wageningen University & Research (WUR) heeft naast de universiteit met 13.500 studenten een even zo groot toegepast onderzoeksinstituut gericht op o.a. landbouw en tuinbouw. De samenwerking met Wageningen en de regio Arnhem Nijmegen richt zicht niet alleen op de thema’s food, klimaat en onderzoek. In Arnhem-Nijmegen-Foodvalley komt een aantal opgaven bij elkaar zoals de woningbouwopgave en de transitie van de landbouw. En ook vanuit economie en innovaties wordt tussen de twee regio’s veelvuldig samengewerkt.
De agenda was goed gevuld met onder andere de bespreking van de begroting en het jaarplan voor 2025. Daarnaast kwamen ook onderwerpen aan bod zoals de positionering van Lifeport, het vervolg op de arbeidsmarktvraagstukken, de mogelijkheden om economische waarde te creëren met AI en de profilering van onze regio binnen de semiconductor sector.
Lifeport Regio Arnhem Nijmegen
De afgelopen maanden is er gewerkt aan het visiedocument en het brede Lifeport narratief. De kennis en onderwijsinstellingen hebben een eerste stap gezet in de samenwerking Lifeport leren en innoveren – als start van het Lifeport brede netwerk, waarbij de mbo-opleidingen, hbo, universiteit en de kennisinstellingen samenwerken aan een vitale en duurzame samenleving. De komende periode zullen we ook met de overheden en de ondernemers hierin verder gaan samenwerken.
Human Capital Akkoord regio Arnhem Nijmegen
Adam Galijašević, programmamanager Human Capital, gaf een toelichting over de projecten en programma’s binnen het Human Capital Akkoord en de voortgang hiervan. Afgelopen week is de bijdrage vanuit de Regio Deal voor het plan “Samenwerken aan een arbeidsmarkt die werkt” goedgekeurd. Vanuit de boardleden kwamen complimenten over een mooie voortgang van de uitvoering van het Human Capital Akkoord.

Kunstmatige intelligentie
Daniel Wigboldus gaf aan om vanuit AI ook aan te sluiten bij het Human Capital Akkoord voor het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. De regio Arnhem-Nijmegen heeft veel potentie op het gebied van AI.
Nationaal Versterkingsplan Microchip-talent
Wij hebben in onze regio een triple helix consortium gevormd, dat met het semicon talentvraagstuk afgelopen periode aan de slag is gegaan. Er is gewerkt aan de propositie in de semicon sector voor een deelname aan het talentprogramma in het Nationaal Versterkingsplan Microchip-talent. Een talentenplan dat een bijdrage levert aan onze regio, de Brainport regio en de aangrenzende regio’s, met als opgave deelname aan het landelijk talent programma.
Wij herkennen de landelijke talentvraag en het tekort aan goed geschoold personeel. In totaal telt ons Gelders semiconcluster ongeveer 50 bedrijven met een totale werkgelegenheid van 7.000 arbeidsplaatsen. Inclusief de honderden toeleverings- en uitbestedingsrelaties die er regionaal zijn, bedraagt de directe- en indirectere werkgelegenheid ruim 10.000 arbeidsplaatsen. De totale jaaromzet bedraagt circa €3,5 miljard. De regio Arnhem-Nijmegen is qua omzet en arbeidsplaatsen goed voor ruim 10% van de totale semiconsector in Nederland en daarmee zijn wij na Brainport de tweede regio in Nederland. Lifeport Regio Arnhem Nijmegen maakt dus een cruciaal onderdeel uit van het landelijke semicon ecosysteem en daarom is het logisch dat onze regio zich aansluit bij het Nationaal Versterkingsplan Microchip-talent. Onze regio staat klaar om Brainport te helpen met het Nationaal Versterkingsplan.
