Wat vliegt de tijd, Jan van Dellen een jaar directeur

Wat vliegt de tijd, Jan van Dellen een jaar directeur

“Wat vliegt de tijd, het is echt ongelofelijk snel gegaan en wat hebben we veel impactvolle maatschappelijke onderwerpen mogen oppakken, samen met heel veel anderen,” zo begint Jan van Dellen te vertellen over zijn ervaring als directeur van The Economic Board. In september 2022 begon hij aan deze baan, na zelf ook enkele jaren boardlid te zijn geweest.

Hij vervolgt: “Tegelijkertijd hebben we hier echt een superleuk team zitten op het projectbureau, met heel veel kennis over onze clusters, Energy, Hightech-Health-Food. Dat samen met onze achttien boardleden die allemaal zo begaan zijn met onze regio, ik vind het een genot om met al die mensen te mogen werken. En ik zeg bewust te mógen werken, want we hebben ook een aantal strategen die gratis een dag in de week voor ons werken.”

Bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken

Deze strategen komen uit verschillende organisaties in de regio, zoals gemeente Nijmegen, Radboudumc en verschillende bedrijven. Hun werkgever stelt ze een dag per week ter beschikking van The Economic Board om te werken aan de bekendheid van de clusters en het versnellen van de nodige transities. “Daar word ik zo blij van dat deze mensen voelen dat ze willen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.”

Van Dellen schetst hoe de organisatie groeide: “We zijn gegroeid in het aantal strategen, gegroeid in het niveau van ons projectbureau en ook intrinsiek vanuit de boardleden, we kunnen nu veel meer sturen op impact.”
Voorbeelden zijn: het verlagen van de energierekening om energie-armoede te bestrijden, gezondheidszorg naar de wijken brengen, Artificial Intelligence gebruiken om kanker preciezer te behandelen. Dat wij in deze belangrijke projecten met vele partners en een rol mogen hebben, vind ik een grote eer.

Zichtbaar en met impact

“We hebben aan het begin van mijn werk de analyse gemaakt dat we veel zichtbaarder moeten zijn en impact maken vanuit het DNA – het hart van onze regio waar we met innovaties bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen: Energy rond Arnhem, Hightech-Health rond Nijmegen en een cross-over naar gezondheid en voeding. En dat lukt meer en meer.

We brengen partijen bij elkaar, wij kennen de markt, we kennen de sectoren. We weten bijvoorbeeld waar de kennis zit op het gebied van AI, waardoor we AI kunnen inzetten om bottlenecks in de energie transitie te kunnen oplossen.

Rollen

Na een jaar zitten we op zo’n honderd projecten en programma’s die allemaal op het DNA van onze regio zitten. Soms zijn we initiator, soms zijn we een kritische vriend, soms zijn we verbinders waarbij we een ecosysteem bouwen, soms zijn we projectleider, soms lobbyist om het geld vanuit Brussel of Den Haag te kunnen ontvangen.”

Op dat laatste gebied is er nog veel te doen, kijk maar naar het rapport Elke Regio Telt begin deze zomer dat stelt dat er relatief weinig geld naar onze provincie stroomt. Terwijl we wel grootstedelijke problematiek hebben én de instituten die oplossingen kunnen aandragen. Subsidies geven een positieve start om innovaties en transities te versnellen, zowel voor onze regio, maar zeker ook een voorbeeld zijn voor Nederland. Ik merk aan mensen die ik spreek dat ze dit meer en meer inzien.”

Gemeentes in de regio

Van Dellen bezocht de afgelopen maanden de 18 gemeentes van de regio, en sprak met iedereen van burgemeester en wethouder tot raad tot ambtenaren. “Ze waren positief verrast dat we ook op gemeentelijk niveau kunnen meedenken over energie en gezondheid. Meer dan dertig vraagstukken van gemeentes zijn besproken waar we in mee kunnen denken. Omdat wij een triple helix-organisatie zijn kunnen we vanuit onze ervaring met oplossingen komen, vanuit de wereld van onderwijs en ondernemers extra perspectieven toevoegen.”

Drive

Van Dellen legt tenslotte uit wat hem drijft in deze baan die niet bepaald 9 tot 5 is: “Ik heb heel veel lol in dit werk. Ik vind het een erebaan omdat je gevraagd wordt om mee te denken met strategische vraagstukken. Dat je mee kunt helpen bij het oplossen van energie-armoede bijvoorbeeld. Of bij de vraag hoe je in nieuwbouwwijken 800 woningen kunt aansluiten door het balanceren van het energienetwerk. Ik hoef mijn boardleden maar te appen en ze staan al klaar voor onze inwoners en ondernemers.”