The Economic Board lanceert Lifeport Scholarship

The Economic Board lanceert Lifeport Scholarship

Studenten uit crisisgebieden in de regio Arnhem-Nijmegen komen in aanmerking voor hulp. Met de oorlog in Oekraïne ontstonden acute problemen voor studenten uit Oekraïne, Belarus en Rusland die studeren in Nederland.  Zorgen om hun familie, praktische problemen zoals niet bij je geld kunnen en geldontwaarding, maar vooral ook grote zorgen over de voortgang van hun studie. Kunnen ze hun studie afmaken, mogen ze hier blijven en hoe gaan ze dat volgend jaar betalen? Op initiatief van de Hogeschool van  Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Van Hall Larenstein, ArtEZ en Radboud Universiteit, heeft The Economic Board ‘Lifeport Scholarships’ in het leven geroepen om deze studenten te helpen.

 

Rob Verhofstad, Voorzitter College van Bestuur HAN en lid van The Economic Board, vertelt: “De kennisinstellingen zelf hebben al van alles geregeld om te ondersteunen met psychische hulp, studiehulp en ‘noodhulp’ om boodschappen te kunnen doen of de huur te betalen. Maar om die grote zorg over de voortgang van hun studie aan te pakken, is er de Lifeport Scholarship. Hiermee willen we studenten uit dit conflictgebied, maar ook studenten uit vergelijkbare conflictgebieden elders in de wereld, met studiebeurzen, bijbanen en betaalde stages helpen. Juist hier kunnen we als regio iets betekenen. Vandaag, maar ook in de toekomst. Want helaas maar waar, zijn dit situaties die vaker voor zullen komen.

Ahmed Marcouch, burgemeester Arnhem en voorzitter The Economic Board vult aan: ”Het opzetten van Lifeport Scholarship doen we samen met de leden van The Economic Board en organisaties, bedrijven en instellingen in de regio Arnhem-Nijmegen. Want juist hier kunnen we als regio iets betekenen.”

Investeren in human capital

Marcouch ziet het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze studenten te helpen, maar ook als een kans voor de regio. ”Belangrijk om onze internationale studenten goede veelzeggende ervaringen te geven. Dat is altijd goed, of ze blijven of niet. Als de oorlog voorbij is, helpen goede handelsrelaties en culturele uitwisselingen de democratie en welvaart.”

Verhofstad vult aan dat we hier wat mee moeten doen én we kúnnen hier ook wat mee; ” We hebben als regio zoveel te bieden, maar ook veel te winnen. We hebben het over hbo- en universitaire studenten. Slimme, ambitieuze mensen die het lef en de drive hebben gehad om naar Nederland te komen om te studeren. Het is toch eeuwig zonde als zij hun studie niet af kunnen maken? Door hen nu te helpen, behouden we hen voor de economie en de arbeidsmarkt. Bijdragen aan Lifeport Scholarships is investeren in het human capital van de toekomst.”

Help mee!

De eerste stap in het plan is het opzetten van een aantal Scholarships, beurzen waarmee deze studenten hun studie af kunnen maken. “Daarnaast proberen we, samen met ondernemers, bedrijven en instellingen, die studenten aan werk te helpen. Bijbaantjes, zomerwerk of betaalde stages waarmee zij geholpen zijn, maar waarmee de werkgever ook een waardevolle kracht in huis haalt,” aldus Verhofstad. Wilt u ook bijdragen? Dat kan financieel, maar ook door het aanbieden van werk. Meer weten? Wilt u een bijdrage leveren aan het Lifeport Scholarship, doe mee en neem contact met: bureau@theeconomicboard.com.