Een jubileum in Lifeport: 70 jaar NXP met halfgeleiderproductie in Nijmegen

Een jubileum in Lifeport: 70 jaar NXP met halfgeleiderproductie in Nijmegen

Op 25 mei viert NXP 70 jaar halfgeleiderproductie in Nijmegen. NXP Semiconductors is een belangrijke economische en maatschappelijke factor, in de regio en binnen het Lifeport innovatienetwerk.

Wie over de Graafseweg Nijmegen binnenrijdt ziet rechts de opvallende blauwe fabriek van NXP in de vorm van een chip. Hier worden zo’n 15 miljard chips per jaar gemaakt. Het is de grootste fabriek van de multinational, die ruim 34.000 medewerkers in meer dan 30 landen heeft. Bij de Nijmeegse vestiging werken in de fabriek en op de R&D-afdelingen zo’n 2000 mensen. Daarnaast genereert NXP veel werkgelegenheid bij tal van toeleveranciers in de regio.

Innovatie

De historie gaat terug tot 1953 toen Philips Semiconductors haar eerste chips ging produceren in de kelder van de Twentse bank aan de Hertogstraat, in het centrum van Nijmegen. Philips groeide als kool, en zou in de jaren daarna het voortouw nemen bij de ontwikkeling van baanbrekende chips; voor kleurentelevisies, FM-radio’s, telefoon-zendmasten, en gehoorapparaten, om een paar toepassingen te noemen.

Ook in minder succesvolle tijden stond altijd daadkracht voorop om te blijven innoveren, en nieuwe wegen in te slaan. Om bij de koplopers te blijven horen, besteedt NXP, dat in 2006 ontstond toen Philips zijn halfgeleiderdivisie verkocht aan investeerders, elk jaar ongeveer 2 miljard euro aan research en ontwikkeling wereldwijd. Zo is in de Nijmeegse fabriek in de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd om de nieuwste productietechnieken te kunnen toepassen en uitbreiden.

Tegenwoordig ontwikkelt en produceert de Nijmeegse vestiging vooral veel chips voor de auto-industrie. Er rijdt wereldwijd geen auto rond zonder een chip van NXP. Dat zijn bijvoorbeeld chips voor de autoradio, voor de ABS, om de bandenspanning te meten, of voor het batterijmanagement van een elektrische auto.

Duurzaamheid

Op dit moment zet NXP grote stappen om duurzamer te produceren. Het bedrijf dringt het waterverbruik terug en zorgt voor steeds meer hergebruik van water. De fabriek draait al 100% op groene stroom en bekeken wordt of NXP in de toekomst groene (overtollige) stroom kan afnemen van zonnepanelen op nieuwe woningen in de buurt. Als binnenkort de salderingsregeling wordt afgeschaft kunnen bewoners op die manier hun teveel aan zonne-energie aan NXP verkopen.

Ook investeert NXP momenteel veel in de ontwikkeling van duurzame chips. Slimme chips kunnen namelijk enorm bijdragen aan verlaging van het stroomverbruik van het apparaat waar ze in zitten. Met slimme chips voor het batterijmanagement van elektrische auto’s, bijvoorbeeld, is de actieradius flink te verlengen. Ook is met hulp van chips het stroomverbruik van power adapters (bijv. van WiFi-routers) verder terug te schroeven. En in slimme gebouwen kunnen chips het licht, de verwarming en de koeling beter afstemmen op de omstandigheden en de aanwezigheid van mensen.

Daarnaast ontwikkelt NXP in Nijmegen steeds meer chips voor medische toepassingen, zoals voor de laatste generatie röntgenapparatuur, waarbij veel minder schadelijke straling vrijkomt.

Voor haar grote investeringen in R&D schrijft NXP regelmatig zogenaamde groene leningen uit voor investeerders, waarvan de opbrengst uitsluitend wordt gebruikt voor het ontwikkelen van chips die bijdragen aan verduurzaming. Op deze manier haalde het bedrijf al 3 miljard US-dollar op voor investering in groene innovaties..

Maatschappelijk betrokken

Werken bij NXP betekent: bijdragen aan een duurzame en veilige wereld. NXP Nijmegen vindt het belangrijk om op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan de stad en de regio. Zo steunt NXP financieel het initiatief om fietsen te laten opknappen voor mensen met een kleine beurs. Ook geven NXP-medewerkers les aan leerlingen van de IMC Weekendschool en worden regelmatig sollicitatietrainingen gegeven aan het VMBO. Verder doet NXP mee aan De Baas van Morgen van stichting JINC. Een scholier neemt dan een dag de rol van Jean Schreurs als directeur over.

Het management onderhoudt ook intensieve banden met onderwijs- en onderzoeksinstellingen, zoals het Nijmegen Technovium, de HAN en de Radboud Universiteit. Zo worden de studieprogramma’s voortdurend afgestemd op de behoeftes van de technische industrie.

Jean Schreurs is ook lid van The Economic Board, waar hij namens NXP warme banden onderhoudt met andere bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in het Lifeport innovatienetwerk. Binnen dat netwerk worden inzichten en kennis uitgewisseld, ideeën geboren en samenwerkingen aangegaan op de gebieden waar de regio in uitblinkt: gezondheid, voedsel, hightech en energie.

Koning Willem I prijs

In 2022 won NXP de tweejaarlijkse Koning Willem I prijs in de categorie Grootbedrijf, voor het tonen van durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatiekracht. De prijs geldt als de Oscar voor het Nederlandse bedrijfsleven.

For ever young

NXP bestaat nu ruim 15 jaar en is gezond, dynamisch en altijd bezig met het ontwikkelen van producten die de wereld een stukje beter maken.
We wensen NXP een mooi feest, en een stralende toekomst!