Ahmed Marcouch ziet de lijnen in de triple helix korter worden

Ahmed Marcouch ziet de lijnen in de triple helix korter worden

Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, is sinds een jaar voorzitter van The Economic Board. In die periode kreeg hij de bevestiging van wat hij al langer wist: het belang van de triple helix en de kracht van regionaal samenwerken. Die verbinding is volgens hem de komende tijd misschien wel harder nodig dan ooit.

 

“In de triple helix vind je vaak de kracht van het bondgenootschap. Door te verbinden kunnen onderwijsinstellingen, ondernemers en de overheid hun zorgen delen en uitdagingen oplossen. Die samenwerking is de kracht van The Economic Board. Ik vind het een heel mooi gezelschap. Ik zie veel energie en het voorziet in een behoefte. Het is een goede manier om met de regio tot een gemeenschappelijke agenda te komen.”

Het is belangrijk dat wij in de regio samen optrekken. “Toen ik vanuit Amsterdam hiernaartoe kwam, merkte ik dat deze regio het moeilijk vond om zich te profileren. In Amsterdam ging dat vanzelf. Deze regio leek ook te berusten in het feit dat er geen goede triple helix samenwerking van de grond kon komen. Het is daarom een mooi resultaat dat The Economic Board zijn waarde heeft bewezen en dat de verschillende gemeenten nu ook samenwerken in de Groene Metropoolregio.

Er is een duidelijke missie en een agenda. Ik merk dat samenwerken ook steeds vanzelfsprekender wordt. Ik hoor geen vragen meer over hoe de verhoudingen tussen Arnhem en Nijmegen precies liggen.” De grenzen van samenwerken stoppen volgens hem niet bij de grenzen van de regio Arnhem-Nijmegen. “Er zijn plannen om als Oost-Nederland meer samen op te trekken. Ook dat is een heel mooie ontwikkeling. We hebben elkaar gewoon nodig.”

Resultaten

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de resultaten, weet Marcouch. “Alleen iets roepen over samenwerken is niet genoeg. Er zijn investeringen nodig. Dat is best moeilijk, maar toch lukt dat meestal. Daarbij moeten we als board onze inspanningen goed laten zien en de gemeenteraden erbij betrekken. De totstandkoming van Connectr is een heel mooi voorbeeld van een resultaat dat we samen hebben behaald. Daar is een omgeving ontstaan die stimuleert om te pionieren en die de regio extra aantrekkingskracht geeft. Zonder triple helix samenwerking had je dat niet voor elkaar kunnen krijgen. ”

Arbeidsmarkt

Volgens Marcouch is de crisis op de arbeidsmarkt één van de belangrijkste uitdagingen van The Economic Board voor de komende tijd. “In alle sectoren zijn er tekorten. Niet meer alleen aan ingenieurs en technici, maar in de volle breedte. De energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan een extra impact op het hele bedrijfsleven hebben. Er komen steeds meer arbeidsmigranten hiernaartoe. Daarbij moet je niet alleen naar de korte termijn kijken; alleen huisvesting organiseren is niet genoeg. Ook bij human capital moet het over duurzaamheid gaan. Onderwijsinstellingen moeten daarop anticiperen en dat geldt ook voor overheden. Dit is dus echt een uitdaging waarbij je de triple helix nodig hebt. Dan is het fijn om te merken dat die lijnen steeds korter worden.”

Geluksfactor

De regio mag soms wat trotser zijn, vindt hij. “We hebben hier prachtige innovatieve bedrijven die met oplossingen komen voor grote wereldproblemen, zoals op het gebied van energie. Daarnaast hebben we onderwijsinstellingen die internationaal tot de verbeelding spreken.”

Hij vindt het contact daarmee erg prettig en verduidelijkt dat met een voorbeeld. “Ik kreeg net toevallig een appje van de HAN over studenten uit Oekraïne. Zij benaderen mij in zo’n geval niet als burgemeester, maar als voorzitter van The Economic Board. Het gaat dan over een samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden om iets te kunnen betekenen voor de mensen uit dat land. Dat is een mooi voorbeeld van hoe we elkaar moeten zien te vinden om uiteindelijk de geluksfactor van mensen te verhogen.”