NXP: bekroond ondernemerschap

NXP: bekroond ondernemerschap

Op 25 mei had NXP iets te vieren, Jean Schreurs, directeur NXP Nederland en lid van The Economic Board blikt terug in een column.

Wat een absolute topdag beleefden wij op 25 mei bij NXP! Hare Majesteit Koningin Máxima bracht, als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting, een bezoek aan de NXP Semiconductors-vestiging in Nijmegen.

Aanleiding was het winnen van de Koning Willem I prijs door NXP, in de categorie Grootbedrijf. Ook aanwezig waren voorzitter van de jury Niels Onkenhout, commissaris van de Koning in Gelderland John Berends, en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Het bezoek werd gecombineerd met het 70-jarig bestaan van de chipproductie in Nijmegen.

We hadden een breed programma samengesteld, waarbij wij de koningin een indruk konden geven van de technische hoogstandjes in onze labs en in onze fabriek. Trotse en actieve medewerkers legden uit welke acties en activiteiten zij initiëren en uitvoeren, en wij hebben de NXP-samenwerking met studententeams en ArtEZ-studenten uitgebreid belicht.

Daarnaast bekeek de koningin verschillende live-demonstraties die onder andere door TU-studenten werden verzorgd, zoals de elektrische racewagen InMotion en een zelfvoorzienende camper op zonne-energie.

Verder hebben we de NXP-steun voor technisch onderwijs belicht met het project Componeren en Computational Thinking. De achtergrond hiervan is dat componeren en leren coderen vergelijkbare vaardigheden vragen. Kinderen van groep 6 van Basisschool de Klokkenberg in Nijmegen en van Junior Technovium componeerden op bijzondere wijze gezamenlijk een muziekstuk dat toppianiste Daria van den Bercken live speelde. De kinderen verzorgden ook de bijpassende omlijsting in kleur, beweging, ritme en vorm. Ze maakten daarbij gebruik van Computational Thinking methoden en o.a. NXP’s Micro:bits en servomotoren.

Al met al werd het een feestelijke, zonovergoten topdag, waar ik enorm van heb genoten. Ik voelde vooral veel trots, op onze 70-jarige historie en op alle mensen bij NXP die elke dag weer laten zien dat met grote inzet en teamgeest alles mogelijk is. Daardoor zijn wij in staat om voortdurend chips te ontwikkelen en produceren die auto’s zuiniger en veiliger maken, die het energieverbruik in huizen verlagen, en die medische doorbraken mogelijk maken.
En ik ben er ook trots op dat NXP volledig ingebed is in de samenleving; we zijn intensief betrokken bij het onderwijs, we onderhouden actieve banden met de verschillende overheden, en hebben een groot netwerk van bedrijven en instituten waar we mee samenwerken.

Het winnen van de Koning Willem 1 prijs is een grote erkenning voor wat NXP in de afgelopen 70 jaar heeft bereikt en betekent dan ook heel veel voor ons bedrijf en onze medewerkers, in en buiten Nederland!